Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Η παραγωγή ηλεκτρονικών στην Ιαπωνία

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΑΣΟΣ
Αισθητή αναμένεται να είναι τους επόμενους μήνες η έλλειψη ή αύξηση των τιμών των ηλεκτρονικών συσκευών, λόγου το σεισμού στην Ιαπωνία. Δείτε τι γράφουν τα τεχνολογικά sites:
www.gadgetfreak.gr/
Ακόμη και αν φαίνεται ως μια σχετικά ασήμαντη λεπτομέρεια, τα εργοστάσια της Ιαπωνίας είναι μέρος μιας ζωτικής αλυσίδας για την παγκόσμια τροφοδοσία σε ηλεκτρονικά.

Περίπου το 20% όλων των ημιαγωγών – τσιπ, και το 40% των μνημών κατασκευάζονται στην Ιαπωνία. Με αυτές τις μνήμες εφοδιάζονται τα smartphones, τα tablets, οι κάμερες και οι υπολογιστές που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία.

Οι κατασκευαστές είναι αντιμέτωποι με μια δραματική μείωση σε προμήθειες κάτι που μπορεί να έχει αποτέλεσμα σε κέρδη, ανεργία και συνολικά την παγκόσμια οικονομία.

Ποιες εταιρίες και ποια προϊόντα είναι σε κίνδυνο; Να τι γνωρίζουμε…

Η Toshiba κατασκευάζει NAND Flash τσιπ μνήμης για το iPhone, το iPad και μια σειρά από tablets που βγαίνουν φέτος. Οι τιμές των 32GB NAND τσιπ ανέβηκαν σχεδόν κατά 20% στις αγορές εξαρτημάτων χθες.

Η Toshiba λέει πως εξετάζει τις ζημιές στο εργοστάσιο αλλά δεν δίνει ημερομηνία για εκ νέου λειτουργία. Ο πρόεδρος της Toshiba Norio Sasaki έχει δε λάβει εντολή από τον πρωθυπουργό Naoto Kan να βοηθήσει στις προσπάθειες να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας από τον εργοστάσιο της Fukushima, λένε οι αναφορές.

Προϊόντα που επηρεάζονται: το iPad 2 και παρόμοια tablets.

H Sony, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καταναλωτικών ηλεκτρονικών της χώρας έκλεισε έξι εργοστάσια την περασμένη εβδομάδα και δύο αυτή. Ένα από αυτά χτυπήθηκε από το tsunami. Τα εργοστάσια κατασκευάζουν Blu-ray δίσκους, μαγνητικές κεφαλές, PlayStation 3 και μπαταρίες ιόντων-λιθίου. Η εταιρία κατασκευάζει το 10% των μπαταριών για φορητούς υπολογιστές στον κόσμο. Τα εργοστάσια εκτιμάται πως θα παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τα προϊόντα που επηρεάζονται: Blu-ray DVDs, PlayStation, και φορητά PC laptop.

Η Texas Instruments έχασε δύο από τα εργοστάσια της που παράγουν wafers και DLP τσιπ. Εκπρόσωπος είπε στο Reuters πως θα χρειαστεί να έρθει ο Ιούλιος για να επαναλειτουργήσουν.

Τα προϊόντα που επηρεάζονται: DLP τηλεοράσεις και βιντεοπροβολείς.

Η Hitachi έχει έξι εργοστάσια παραγωγής στο τμήμα της Ιαπωνίας που χτυπήθηκε από τον σεισμό. Όλα έχουν κλείσει και επιθεωρούνται.

Τα προϊόντα που επηρεάζονται:Plasma τηλεοράσεις, LCD τηλεοράσεις, βιντεοκάμερες και DVD players.

Δημοφιλεις αναρτήσεις