Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Δωρεά οργάνων

Ένα πολύ σοβαρό θέμα (της δωρεάς οργάνων), αναδεικνύει η Ηχώ της Άρτας σήμερα:
ixotisartas.gr
"Ο κ. Ναθαναήλ, (διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Άρτας) σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του επιβεβαίωσε το γεγονός μεταφέροντας δημόσια τα συγχαρητήριά του στους γονείς του εκλιπόντος άνδρα, σημειώνοντας: «Μπορεί ως χώρα να έχουμε οικονομικό πρόβλημα όμως όπως όλα δείχνουν υπάρχει περίσσευμα ψυχής», και πρόσθεσε: «Ο ασθενής μπήκε σε μια διαδικασία εγκεφαλικού θανάτου, οπότε δυνητικά γίνεται δότης δωρεάς οργάνων.
Αυτό όμως προϋποθέτει τη συγκατάθεση του οικογενειακού του περιβάλλοντος και άπαξ και η διαδικασία αυτή γίνει δεκτή εμείς προχωρούμε. Ο ασθενής εν προκειμένω βρίσκονταν 10 μέρες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και από την τρίτη μέρα και μετά υπήρξε η διάγνωση εγκεφαλικού θανάτου.
Ο πατέρας του ασθενούς με τον οποίο είχα και αρκετές συζητήσεις τις προηγούμενες ημέρες έκανε αυτή την υπέροχη κίνηση. Και με την ευκαιρία αυτή θέλω να τον συγχαρώ για αυτή του την απόφαση και όλο το συγγενικό του περιβάλλον βεβαίως».
-Σε ότι αφορά το νοσοκομείο Άρτας ο κ. Ναθαναήλ ανέφερε ότι από το 2006 όταν έγινε η πρώτη λήψη δωρεάς οργάνων στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου από την Άρτα έχουν συνολικά γίνει επτά μέχρι σήμερα. Θα μπορούσαμε όμως να έχουμε διπλάσιο αριθμό. Εννοώ ότι είχαμε και άλλες τόσες περιπτώσεις εγκεφαλικού θανάτου στις οποίες τελικά δεν πείστηκαν οι συγγενείς ότι έπρεπε να δωρίσουν τα όργανα. Αυτό το σημειώνουμε και το συγκαταλέγουμε στις δικές μας αποτυχίες. Δηλαδή να υποθέσουμε ότι οι εφτά περιπτώσεις δωρεάς οργάνων ήταν νίκες έχουμε και άλλες επτά αποτυχίες δηλαδή ήττες. Νομίζω ότι είμαστε σε έναν δρόμο καλό αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είμαστε και καλύτερα. Ωστόσο προχωρούμε και συνεχίσουμε γιατί η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη για τους συγγενείς αλλά πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι και για μας τους γιατρούς. Να πεις δηλαδή εκείνη τη στιγμή στους συγγενείς και όταν μιλάμε για νέο άνθρωπο, ότι πρέπει να προχωρήσουν στην δωρεά των οργάνων δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους άλλους ανθρώπους να ζήσουν αφού ο δικός τους άνθρωπος έχει χαθεί»." Διαβάστε όλο το άρθρο στο ixotisartas.gr

Δημοφιλεις αναρτήσεις