Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Υψηλός κίνδυνος απώλειας κι άλλων πόρων από το ΕΣΠΑ… Σήμα κινδύνου για τα έργα του περιβάλλοντος!

"Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, με τον κίνδυνο όμως απώλειας πόρων κι έργων να είναι υψηλός. Και μπορεί το Περιφερειακό Πρόγραμμα να μην εντοπίζει ουσιαστικά προβλήματα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με έργα που είναι ενταγμένα σε Τομεακά, όπως και στο Αγροτικό «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».


Η αρχή έγινε με το πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης, από το οποίο απεντάχθηκαν δώδεκα έργα της Ηπείρου.

Πρόγραμμα υψηλού ρίσκου είναι το Επιχειρησιακό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο χρηματοδοτεί αρκετά έργα στην Ήπειρο, μεταξύ των οποίων και το «πακέτο» των πενήντα εκατομμυρίων της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων.

Ο απολογισμός που έγινε στην ετήσια συνάντηση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των επιχειρησιακών και περιφερειακών προγραμμάτων και κυρίως οι επισημάνσεις, είναι αποκαλυπτικά των προβλημάτων που καταγράφονται και τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες εκκαθάρισης των έργων, που θα αποτρέψουν την απώλεια κοινοτικών πόρων.

Αιώνιος ασθενής του ΕΣΠΑ, χαρακτηρίζεται το πρόγραμμα του Περιβάλλοντος, που για το 2014 έκλεισε με κάλυψη 70% του στόχου που είχε τεθεί. Το μεγάλο πρόβλημα πηγάζει από τις καθυστερήσεις της χώρας στο θέμα της διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει στην εξυγίανση των προγραμμάτων με νέες απεντάξεις εκείνων των έργων που δεν θα ολοκληρωθούν έγκαιρα, αλλά και εσωτερικές ανακατατάξεις έργων προκειμένου να «κλείσουν οι τρύπες» των προγραμμάτων.

Μεταξύ των προβλημάτων είναι η «τεράστια υπερδέσμευση» (overbooking) που εμφανίζουν ορισμένα προγράμματα, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό.

Το overbooking είναι ουσιαστικά μια δεξαμενή έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα σε μια προσπάθεια να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές όταν ορισμένα έργα δεν εξελίσσονται ομαλά. Το ποσοστό υπερδέσμευσης συνεχίζει να παραμένει υψηλό, αγγίζοντας το 130% σε ορισμένες περιπτώσεις και θα πρέπει να μειωθεί στο 105%, προκειμένου να αποτραπεί η επιβάρυνση του εθνικού προϋπολογισμού."

Πηγή: epiruspost.gr

Δημοφιλεις αναρτήσεις