Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

«Παγωμένη» η αγορά, μουδιασμένοι οι καταναλωτές

"Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, έχουν οδηγήσει... υπό το μηδέν την αγορά και την επιχειρηματικότητα.
Ένα παρατεταμένο μούδιασμα, όπως σημειώνουν όλοι, χωρίς καμία νότα αισιοδοξίας, ότι κάτι μπορεί να πάει καλύτερα.
Με κομμένη την ανάσα μάλιστα, οι περισσότεροι αναμένουν το νέο πακέτο μέτρο το οποίο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης Οι πρώτες διαρροές δεν κάνουν κανέναν να χαμογελάει, αφού και η πολυαναμενόμενη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, φαίνεται ότι παραπέμπεται στο μέλλον.


Όπως σημειώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την απόλυτη καταιγίδα.

Χωρίς τραπεζικό δανεισμό και ρευστότητα, με πολλές φορολογικές υποχρεώσεις, αγοράζοντας πρώτες ύλες «τοις μετρητοίς», προπληρώνοντας παραγγελίες σε ξένους προμηθευτές, εισπράττοντας από τους εγχώριους προμηθευτές με έξι και πλέον μήνες καθυστέρηση και με την κάθετη πτώση της εγχώριας κατανάλωσης εξαιτίας της ύφεσης, προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατηθούν ζωντανές.

Η ρευστότητα του τελευταίου διαστήματος, συνέχεια της πενταετούς βαθιάς οικονομικής κρίσης και των μέτρων που έχουν γονατίσει τους πάντες, έχει στεγνώσει τα ταμεία του κράτους, στερώντας από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προγραμματισμένες πληρωμές περί το 1,5 δισ. ευρώ.

Οι πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «τραβούν» προς τα πίσω και εκτός από τους κατασκευαστές, που εκτελούν έργα του ΕΣΠΑ και πληρώνονται σε όλους τους άλλους τομείς υπάρχει καθυστέρηση.

Κι επειδή η οικονομία είναι αλυσίδα, όλα έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα. Και η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη."

Πηγή: epiruspost.gr

Δημοφιλεις αναρτήσεις