Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Αυθαίρετες κατασκευές «έπνιξαν» την Άρτα

Πηγή και φώτο: epiruspost.gr
Σωρεία παραβάσεων καταγράφεται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Άρτας, αλλά ο Δήμος τους δίνει περιθώρια να συμμορφωθούν. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων είχε αποφασίσει τη σύσταση ομάδας εργασίας για τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή μας, μετά τις καταγγελίες δημοτών ότι έχουν καταληφθεί αυθαίρετα από ορισμένα καταστήματα οι χώροι των πλατειών σε βάρος των Αρτινών δημοτών.


Η ομάδα, στην οποία συμμετείχαν ενεργά μέλη και από την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και τη ΔΕΥΑΑ Άρτας, διενήργησε συνεχόμενους ελέγχους, από 27/2/2015 έως 20/3/2015, σε εκατόν ογδόντα ένα συνολικά καταστήματα.

Η Ομάδα Εργασίας για κάθε κατάστημα συμπλήρωσε αναλυτικό φύλλο καταγραφής, που φέρει την υπογραφή όλων των ενεργά συμμετεχόντων μελών, βάσει του οποίου συντάχθηκε Αναλυτικός Πίνακας Ελέγχου.

Από την επεξεργασία του αναλυτικού πίνακα ελέγχου η εικόνα που προκύπτει είναι όντως αποκαλυπτική:

• Κατασκευές στον κοινόχρηστο χώρο που δεν προβλέπονται από την κανονιστική πράξη του Δήμου σε 106 καταστήματα.

• Σκίαστρα στην πρόσοψη του καταστήματος που υπερβαίνουν την οικοδομική γραμμή σε 112 καταστήματα.

• Κατασκευές που εμποδίζουν τη συντήρηση δέντρων από τον Δήμο σε 7 καταστήματα.

• Ύπαρξη προβολέων και καλωδίων πάνω στα δέντρα σε 15 καταστήματα.

• Οφειλές προς στο Δήμο κυρίως από πρόστιμα χρήσης κοινόχρηστου χώρου και τέλος ακαθάριστων εσόδων (0,5 %) σε 36 καταστήματα.

• Υπερβάσεις στη χρήση του κοινόχρηστου χώρου βάσει της αδειοδότησης του έτους 2014 σε 61 καταστήματα.

• Χρήση μουσικής χωρίς την έκδοση της απαιτούμενης άδειας σε 10 καταστήματα.

• Μη ανανέωση του Πιστοποιητικού πυρασφάλειας σε 62 καταστήματα.

Επόμενη κίνηση είναι να ενημερώσει ο Δήμος Αρταίων με επιστολή το κάθε κατάστημα για τις παραβάσεις που εντοπίστηκαν σε αυτό, δίνοντας ταυτόχρονα προθεσμία είκοσι ημερών για τη συμμόρφωσή του με την κείμενη νομοθεσία και τις σχετικές κανονιστικές πράξεις του Δήμου.

Μετά την πάροδο της προθεσμίας, θα διενεργηθεί νέος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε συμμόρφωση.

Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος θα πράξει τα νόμιμα κατά περίπτωση (επιβολή προστίμων, αφαίρεση αυθαιρέτων κατασκευών, σφράγιση του καταστήματος, κ.α).

Επιπλέον, μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει συνταχθεί από το Δήμο Αρταίων τεχνική μελέτη με έγκριση από την αρχιτεκτονική επιτροπή για να μπουν ομοιόμορφες κατασκευές του Δήμου στους νέους χώρους που έχει αδειοδοτήσει η Δημοτική Αρχή (μια έκταση που είναι μικρότερη από αυτή που σήμερα καταλαμβάνεται).

Δημοφιλεις αναρτήσεις