Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ένα χαλασμένο... φλοτέρ πλημμύρισε τη Βλαχέρνα

Πηγή: ixotisartas.gr
Ατυχής η πρώτη δοκιμή της νέας αρδευτικής διώρυγας. Σε τεχνικό πρόβλημα αποδίδεται η υπερχείλιση προχθες το μεσημέρι του κεντρικού αρδευτικού αύλακα στο ύψος του τοπικού διαμερίσματος Βλαχέρνας και η περιορισμένης έκτασης πλημμύρα που σημειώθηκε. Λίγο μετά το μεσημέρι προκλήθηκε αναστάτωση καθόσον το νερό έφτασε στους 30 πόντους στην γύρω περιοχή.

Τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπούν σε κάθε κατεύθυνση από κατοίκους που ανησύχησαν για το φαινόμενο ενώ στο σημείο έσπευσε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αράχθου, Παύλος Τσιρογιάννης και λίγο αργότερα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υπηρεσιών Δήμου Αρταίων Γιώργος Καραγεώργος αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς. Το γεγονός πληροφορήθηκε και η εφημερίδα, από τηλεφωνήματα πολιτών που διατείνονταν ότι «Πλημμύρισε η Βλαχέρνα, εκτάσεις με καλλιέργειες και κοτέτσια, όπου πνίγονται κοτόπουλα».


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ, πρόκειται για την νέα αρδευτική διώρυγα η οποία αποτελεί τμήμα των εγγειοβελτιωτικών έργων Πεδιάδας Άρτας και που ολοκληρώθηκε μπαίνοντας πρώτη φορά σε λειτουργία. Έτσι προχθές το μεσημέρι, γύρω στις 12, η αρδευτική περίοδος ξεκίνησε με το άνοιγμα από τη ΔΕΗ της αρδευτικής παροχής, και η ευθύνη για την ρύθμιση και λειτουργία του ύδατος από κει και μετά στην κεντρική διώρυγα αφορά στον ΤΟΕΒ.

Αιτία ένα «φλοτέρ»
Ο κ. Τσιρογιάννης εξήγησε ότι ένα «φλοτέρ» στην δεύτερη πόρτα παρουσίασε βλάβη και δεν άνοιξε με αποτέλεσμα το νερό να εγκλωβιστεί και να υπερχειλίσει. «Ειδοποιηθήκαμε και σπεύσαμε στο σημείο όπου εντοπίσαμε το πρόβλημα και κλείσαμε την πόρτα παροχής, οπότε σταδιακά έπεσε η στάθμη και αποκαταστάθηκε το πρόβλημα συνολικά. Η απορροή των νερών έγινε άμεσα και δεν υπάρχει σήμερα κανένα πρόβλημα στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Τσιρογιάνης, ο οποίος εξήγησε ότι η στάθμη του νερού κυρίως στο κομμάτι του δρόμου έφτασε περί τους 30 πόντους και εισήλθε σε κάποιες εκτάσεις στην περιοχή. «Δεν γνωρίζω να υπήρξαν ζημιές θα πάω το μεσημέρι ξανά στο σημείο...», δήλωσε.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Καραγεώργος που επίσης έσπευσε στο σημείο εξήγησε ότι υπήρξαν τηλεφωνήματα προς το Δήμο όταν έγινε εμφανές το φαινόμενο πλημμύρας στην περιοχή. Εμείς πήγαμε αμέσως και για τον επιπλέον λόγο ότι κατασκευάζουμε έργο στην περιοχή αυτή και σπεύσαμε να ελέγξουμε μήπως υπήρχε πρόβλημα από το υπό κατασκευή και συνέβη ό,τι συνέβη. Το έργο αφορά σε καθαρισμό άλλου αρδευτικού αύλακα χωμάτινου σε άλλο σημείο που δεν έχει καμία σχέση με την κεντρική διώρυγα άρδευσης του ΤΟΕΒ. Εντοπίστηκε τελικά από τον ΤΟΕΒ ότι υπήρχε τεχνική βλάβη σε κάποια πόρτα παροχής και έγινε παρέμβαση οπότε σταμάτησε η υπερχείλιση». Ο κ. Καραγεώργος όταν ρωτήσαμε για εικόνα ζημιών στην περιοχή σε ιδιωτικές εκτάσεις ή οικόσιτα, ανέφερε ότι «Δεν πρόκειται για εκτεταμένες ζημιές αλλά ορισμένες πιθανόν να υπήρξαν. Είδα ότι πνίγηκαν κάποια κοτόπουλα αλλά όχι πολλά. Την αρμοδιότητα της αρδευτικής διώρυγας στην λειτουργία έχει ο ΤΟΕΒ, είναι ξεχωριστός φορέας, αυτόνομος και με δικό του ταμείο, οπότε όσοι πιθανόν υπέστησαν ζημίες θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΤΟΕΒ».

Δημοφιλεις αναρτήσεις