Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

To ηλιακό διαστημικό σκάφος του Carl Sagan

Πηγή και φώτο: insomnia.gr
Ο Carl Sagan, αστρονόμος, κοσμολόγος, αστροφυσικός, αστροβιολόγος αλλά και δημιουργός της πρωτότυπης τηλεοπτικής σειράς Cosmos είχε προτείνει την κατασκευή ενός διαστημικού σκάφους με "ηλιακά" πανιά, τα οποία θα εκμεταλλεύονταν τις ακτίνες του ήλιου για να ταξιδέψει στο διάστημα.
Τώρα, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Planetary Society, του οποίου συνιδρυτής ήταν ο Carl Sagan, και σήμερα διοικείται από τον Bill Nye σχεδιάζει την πρώτη δοκιμαστική πτήση του LightSail, ενός σκάφους που η σχεδίαση του βασίζεται πάνω στο όραμα του Carl Sagan.


To LightSail είναι ένα ιδιαίτερα μικρού μεγέθους διαστημικό σκάφος με μέγεθος μόλις 10 x 30 εκατοστά. Το μικρό σκάφος ωστόσο εξοπλίζεται με ηλιακά πανιά που όταν ξεδιπλωθούν καταλαμβάνουν επιφάνεια 32 τετραγωνικών μέτρων, και είναι σχεδιασμένα για να εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια, όπως τα πανιά ενός θαλάσσιου σκάφους εκμεταλλεύονται τον άνεμο.

Σύμφωνα με τον Bill Nye, και απλοποιώντας προφανώς την επιστήμη πίσω από το εγχείρημα “το ηλιακό φως, ή απλώς το φως αν και δεν έχει κάποια μάζα, έχει ορμή. Έτσι, μπορεί να σπρώξει αυτά τα πανιά μέσα στο διάστημα”. Και καθώς ο ήλιος είναι μία αστείρευτη πηγή ενέργειας, η αξιοποίηση του ενδέχεται να είναι ένας τρόπος να μειώσουμε τα κόστη σε μελλοντικές διαστημικές πτήσεις.

Η ερευνητική ομάδα άλλωστε ελπίζει να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη τεχνολογία σε μελλοντικές πτήσεις. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση έχει προγραμματιστεί για τις 20 Μαΐου του 2015 και ο στόχος είναι να δουν αν το LightSail μπορεί να αναπτύξει τα τέσσερα τεράστια Mylar πανιά του σε τροχιά. Στην πρώτη πτήση, το διαστημικό σκάφος θα διατηρηθεί σε χαμηλή τροχιά, αλλά η ομάδα πίσω από το LightSail στοχεύει σε μία ακόμα πτήση για να δοκιμάσει τις δυνατότητες "συγκομιδής" του ηλιακού φωτός τον προσεχή Απρίλιο.

Το hardware της κατασκευής είναι τόσο ευαίσθητο, που τα πάντα ετοιμάζονται σε αποστειρωμένο θάλαμο και οι επιστήμονες θα πρέπει να πλύνουν τα πάντα με σχολαστικότητα πάνω τους πριν ξεκινήσουν να εργάζονται πάνω στην αρχιτεκτονική του LightSail. Τα τέσσερα τεράστια πανιά Mylar θα πρέπει να διπλωθούν με το χέρι επίσης, ώστε να ανοίξουν σωστά.

Δημοφιλεις αναρτήσεις