Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Άρτα, 1346 ζητούν επίδομα σίτισης

Το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης θίγει η Ηχώ της Άρτας:
Πηγή: ixotisartas.gr
Οι αιτήσεις συμπολιτών μας μέσω των ΚΕΠ σοκάρουν. Θερίζει η ανεργία και η έλλειψη ασφάλειας Ότι οι συνθήκες στις οποίες διαβιούν στο νομό πολλές οικογένειες ή και μεμονωμένα άτομα είναι πολύ δύσκολες, αποτελεί γεγονός που έχει καταγραφεί μέσα στην κρίση από την εικόνα που μεταφέρουν οι διάφορες Οργανώσεις και Σύλλογοι παροχής βοήθειας σε τοπικό επίπεδο.

Για αύξηση του αριθμού των οικογενειών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με την βασική ανάγκη διατροφής έχει μιλήσει αρκετές φορές ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού βλέποντας τις περιπτώσεις που αυξητικά ζητούν τη βοήθεια του τοπικού Τμήματος. Αντίστοιχα η Τοπική Εκκλησία πότε με συσσίτια και πότε με άλλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης προσπαθεί να συνεισφέρει.

Λόγω ανεργίας και έλλειψης ασφάλειας, την αδυναμία εξασφάλισης ιατρικής και φαρμακευτικής παροχής καταγράφει το αντίστοιχο Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο της Άρτας από τους προσερχόμενους πολίτες για ιατρική υποστήριξη. Ασφαλώς χρόνια τώρα η Εταιρεία Εθελοντισμού Αρτινών Γυναικών από πολύ κοντά διαπιστώνει τις βιοποριστικές ανάγκες πολλών οικογενειών καθώς και την αυξητική τάση μέσα στην κρίση, προσπαθώντας με διάφορες κατά καιρούς εκδηλώσεις και όχι μόνο, να εξασφαλίσει προσφορές σε τρόφιμα και βασικά αγαθά για την υποστήριξη οικογενειών και μοναχικών ατόμων που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Μέσω ΚΕΠ
Η εικόνα όμως αυτής της οικονομικής ανέχειας σε τοπικό επίπεδο με αφορμή τις αιτήσεις επιδόματος για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας αρχίζει να σχηματοποιείται και αριθμητικά. Τα στοιχεία, αν και συνολικά ακόμη δεν έχουν καταγραφεί, εντούτοις μόνο για όσους κατέθεσαν μέσω των ΚΕΠ των Δήμων αίτηση και μόνο για τις αιτήσεις εκείνες που αφορούν στην ανάγκη επιδόματος σίτισης, σοκάρουν!
Από τον Μαραθώνιο τηλεφωνικών επικοινωνιών που επιχειρήσαμε προκειμένου να καταγράψουμε συνολικά τον αριθμό των αιτήσεων των Αρτινών πολιτών που έκαναν χρήση του νέου μέτρου, καταφέραμε προς στιγμήν να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα.
Οι αιτήσεις θυμίζουμε ότι γινόντουσαν μέχρι τέλος Μαΐου ηλεκτρονικά, είτε μέσω των ΚΕΠ (Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών) των Δήμων της χώρας είτε και απευθείας από τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές του κάθε πολίτη που έκρινε ότι υπάγεται στο μέτρο. Βέβαια όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν, όπως μας μεταφέρθηκε από την αρμόδια διεύθυνση – με βάση τα οικονομικά στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του καθενός. Επίσης η αίτηση αφορούσε και σχετικές κατηγορίες, ήτοι αίτηση για επίδομα σίτισης, ή ενοικίου, ή επίσης αίτησης επιδόματος για εξασφάλιση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ κάποιος μπορούσε να κάνει και συνδυαστικά αίτηση για όλες ή κάποιες από τις παροχές αυτές.

Τα στοιχεία στους Δήμους
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και την αρμόδια Διεύθυνση γενικής γραμματείας Αλληλεγγύης, μέχρι στιγμής υπάρχουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία για τις αιτήσεις που έγιναν κατά νομό μέσω των ΚΕΠ και μόνο. Επίσης αφορούν στις αιτήσεις σίτισης και στην παρούσα φάση, λοιπόν, εκείνο που με ασφάλεια μεταφέρθηκε μέσα από την σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, αφορά μόνο σε αυτές.
Αναλυτικότερα στα ΚΕΠ των Δήμων του νομού οι αιτήσεις για επίδομα σίτισης που έχουν κατατεθεί (ακόμη δεν έχουν αξιολογηθεί) είναι οι εξής: ΚΕΠ Δήμου Αρταίων σύνολο αιτήσεων επιδόματος σίτισης 949, ΚΕΠ Δήμου Νικ. Σκουφά, 169, Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη 162 και Δήμου Κεντρ. Τζουμέρκων 66 αιτήσεις. Τουτέστιν στο νομό της Άρτας μόνο μέσω ΚΕΠ των Δήμων έκαναν αιτήσεις για επίδομα σίτισης 1.346 συμπολίτες μας. Αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι και μεγαλύτερος αν υπάρχουν και αρκετοί που απέφυγαν να πάνε στα ΚΕΠ και έκαναν τη δήλωση από το σπίτι...

Δημοφιλεις αναρτήσεις