Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Λίγο πριν την κατάρρευση νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Ηπείρου

Πηγή: epiruspost.gr
Ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας. Τα μεγάλα νοσοκομεία της Ηπείρου βρίσκονται στα όριά τους, ενώ εφιαλτική είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας με τα περισσότερα να υπολειτουργούν. Στα Νοσοκομεία, οι καθημερινές ανάγκες σε υλικά, καλύπτονται με μεγάλη δυσκολία. Η πίεση που ασκείται από τους προμηθευτές είναι αφόρητη και σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, προμηνύουν ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι.
Άλλωστε στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα οι προμήθειες εξαντλούνται εντός του Ιουνίου και η συνέχεια, υπό τις παρούσες συνθήκες μοιάζει εφιαλτική.


«Μεγάλη προσέλευση, λίγο προσωπικό, άδεια ταμεία». Με αυτές τις λέξεις περιγράφουν την κατάσταση όσοι την βιώνουν από μέσα.

Στα νοσοκομεία χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ. Όπως χρωστάει και σε γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές. Και στον οποίον χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς παρόχους υπηρεσιών υγείας ξεπερνούν τα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 3,8 δισ. είναι προς νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή όμως τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ -με στοιχεία Απριλίου- 1,130 δισ. ευρώ. Το α΄ τρίμηνο του 2015 ο ΕΟΠΥΥ έλαβε 627,8 εκατ. ευρώ, όταν θα έπρεπε να λάβει περί τα 900 εκατ. ευρώ. Το ίδιο «ελλιπής» είναι και η κρατική επιχορήγηση. Από τις αρχές του έτους έως τέλος Μαρτίου δόθηκαν 87,4 εκατ. ευρώ και υπολείπονται άλλα 43 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα.

Δραματική είναι η κατάσταση και στα Κέντρα Υγείας. Αποκορύφωμα αυτό που συμβαίνει σε Πάργα και Καναλάκι, όπου τα Κέντρα Υγείας θα εφημερεύουν εκ περιτροπής!

Στην Πρέβεζα, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της υγείας, βγάζει για μία ακόμη φορά τους πολίτες στο δρόμο. Η Επιτροπή Αγώνα και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 12 Ιουνίου στις επτάμισι το βράδυ, στην πλατεία Ανδρούτσου.

Δημοφιλεις αναρτήσεις