Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Η αγορά της Άρτας

Το ρεπορτάζ από την  ΗΧΩ της Άρτας, είναι αποκαλυπτικό για την αγορά της περιοχής μας.
Πηγή: ixotisartas.gr
Στο... στρώμα τα λεφτά του ΕΛΓΑ! Ενώ ήρθαν οι αποζημιώσεις, καμιά κίνηση στην αγορά. Δημ. Χουλιάρας: «Αυτή τη φορά δεν είδαμε φως»  Για καθίζηση άνευ προηγουμένου κάνουν λόγο οι έμποροι σε όλο το νομό το τελευταίο διάστημα, καθώς η κάθε λογής εμπορική κίνηση έχει συρρικνωθεί σε πρωτοφανή ποσοστά.
«Η ανασφάλεια του κόσμου είναι έντονη σε σημείο που να μην κινείται καν κόσμος επί των εμπορικών δρόμων,
ενώ η εικόνα που έχω είναι αντίστοιχη σε όλο το νόμο», δήλωσε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρης Χουλιάρας,
ο οποίος συσχετίζοντας το γεγονός αυτό και με την έλλειψη κάθε μεταβολής ακόμη και μετά την καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς από τον ΕΛΓΑ, επισήμανε: «Παρότι ανακοινώθηκε ότι περί τα 4,3 εκατ. ευρώ έχουν συνολικά καταβληθεί στο πλαίσιο των αποζημιώσεων στο νομό και σε τέτοιες περιπτώσεις εμφανίζονταν κάποια κίνηση, εντούτοις αυτή τη φορά δεν επιβεβαιώθηκε ο κανόνας».

Στην αναμονή
Ο κ. Χουλιάρας επισήμανε ότι επικρατεί έντονη ανασφάλεια, ενώ παράλληλα για τον εμπορικό κόσμο δεν έχει προχωρήσει κανένα από τα βασικά ζητήματα για τα οποία όλοι τελούν εν αναμονή. Μεταξύ αυτών τα φορολογικά ζητήματα καθόσον στο τέλος του καλοκαιριού θα κληθούν και πάλι οι ασκούντες εμπορική δραστηριότητα να πληρώσουν φόρο με 26% από το πρώτο ευρώ, ενώ παράλληλα βασικά θέματα για τα οποία περιμένουν τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης αποτελούν τα ζητήματα των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων και το μείζον ζήτημα που αφορά στην κυριακάτική αργία, ενώ σοβαρότατο θέμα εξακολουθεί να αποτελεί το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των αποκαλούμενων «κόκκινων δανείων».
«Για όλα αυτά βρισκόμαστε σε αναμονή και δεν έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει τίποτα, με μόνο τις δηλώσεις του κ. Σταθάκη να υπάρχουν πως όλα εξετάζονται από το αρμόδιο υπουργείο», εξήγησε ο κ. Χουλιάρας.

Δεν κουνιέται φύλλο
Περιγράφοντας την εικόνα σε τοπικό επίπεδο ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι όχι μόνο στο αστικό κέντρο αλλά και σε κάθε εμπορική δραστηριότητα σε όλο το νομό, μεγάλη ή μικρή ακόμη και στα μπακάλικα έχει επιστρέψει το τεφτέρι που θυμόνται οι παλιότερες γενιές. Κι εκείνο που μέσα στο διάστημα των προηγούμενων ημερών από την Παρασκευή όταν και πληρώθηκαν οι αποζημιώσεις, διαπιστώνει ο ίδιος είναι δεν εξοφλήθηκαν ακόμη ούτε τα τεφτέρια, κάτι που ενισχύει την άποψή του για έντονη ανησυχία και ακόμη μεγαλύτερο αίσθημα ανασφάλειας για την επόμενη ημέρα, το οποίο επικρατεί.
Ο κ. Χουλιάρας δήλωσε πως τη δεδομένη στιγμή ο εμπορικός κλάδος ζητά ακριβώς ότι και η χώρα. Εξήγησε λοιπόν ότι η θέση του Συλλόγου είναι «ρήτρα ανάπτυξης», που σημαίνει όπως πρόσθεσε ότι «σταθερά ζητούνται εισοδηματικά κριτήρια για την αποπληρωμή των οφειλών προς το κράτος, που απλά σημαίνει ότι εφόσον αναπτύσσεται δραστηριότητα με αντίστοιχους ρυθμούς θα καταβάλλονται όλες οι εισφορές». Όλα τα θέματα πάντως αναμένεται να απασχολήσουν την ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Άρτας που προσδιορίζεται χρονικά στο μέσον του μήνα (Ιουνίου), με θέματα τον διοικητικό απολογισμό, τον οικονομικό απολογισμό και τον οικονομικό προϋπολογισμό του.

Δημοφιλεις αναρτήσεις