Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Άρτα, εκδηλώσεις, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Στα πλαίσια του εορτασμού  της Παγκόσμιας Ημέρας  Περιβάλλοντος, που πραγματοποιείται στις 5 Ιουνίου, ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία  με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Άρτας το ΚΑΠΕ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, το ΤΕΙ Ηπείρου, το Φορέα Διαχείρισης Υγρότοπων Αμβρακικού, την ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. Ο.Τ.Α., το Ναυτικό Όμιλο Κορωνησίας και την TREKKING HELLAS, πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του πλανήτη μας, μιας και είναι ορατοί οι κίνδυνοι που επιφέρουν οι κλιματικές αλλαγές.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ, στις 5 ΙΟΥΝΙΟΥ θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΒΑΘΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ (ΓΑΘ)»

Ο Δήμος Αρταίων και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας – ΚΑΠΕ – στα πλαίσια του Έργου REGEOCITIES, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «ΑΒΑΘΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ (ΓΑΘ)», που θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας (Αίθουσα ΔΙΩΝΗ), ώρα 10:00 το πρωί.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιασθούν και θα συζητηθούν τα παρακάτω επιμέρους θέματα:
•Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας κα ευρωπαϊκά έργα του ΚΑΠΕ στον τομέα της γεωθερμίας
•Παρουσίαση του έργου REGEOCITIES – Σύνδεση με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις ΑΠΕ το 2020
•Παροχή θερμικής ενέργειας στα κτίρια / Συστήματα ΓΑΘ σε ευρωπαϊκό & τοπικό επίπεδο / Το δυναμικό των ΓΑΘ
•Συστήματα Αντλιών Θερμότητας Αβαθούς Γεωθερμίας / Ταξινόμηση Συστημάτων / Εναλλαγή Θερμότητας με το Έδαφος
•Ενσωμάτωση συστημάτων ΓΑΘ στα κτίρια – Παραδείγματα καλής εφαρμογής ΓΑΘ
•Ανασκόπηση της εθνικής νομοθεσίας για την αβαθή γεωθερμία  –   Παραδείγματα εφαρμογής της αντίστοιχης νομοθεσίας σε ευρωπαϊκές χώρες.
•Διαθέσιμες πρακτικές πλαισίου εφαρμογής –  Κοινή ευρωπαϊκή μέθοδο καταγραφής εγκαταστάσεων αβαθούς γεωθερμίας
•Ενσωμάτωση συστημάτων ΓΑΘ σε πόλεις – Ανασκόπηση των εμποδίων εγκατάστασης
•Κατευθυντήριες Οδηγίες προς ένα κοινό ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο αβαθούς γεωθερμίας

Στο τέλος, θα λάβει χώρα στρογγυλό τραπέζι με ερωτήσεις επί των αποτελεσμάτων της ημερίδας.


«ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ – ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ».

Ο Δήμος Αρταίων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», θα πραγματοποιήσουν  στις 10:00 π.μ. στην Κορωνησία, τη δράση με τίτλο: «Άγνωστες γωνιές του Αμβρακικού -Ένας περίπατος στην Κορωνησία».

Πρόκειται να πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα μνημεία της Κορωνησίας (Κούλια, βυζαντινός ναός Παναγίας, Παρεκκλήσι Οσίου Ονουφρίου). Επίσης, ομιλίες για τον υγροβιότοπο Αμβρακικού και την περιοχή, καθώς και έκθεση σχετική με την τοπική χλωρίδα, οι οποίες θα λάβουν  χώρα  στην Κούλια (φρούριο) της Κορωνησίας. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν επιπλέον σε περιβαλλοντική περιήγηση σε διαδρομή στο παραλιακό μέτωπο, σε ενημέρωση για το οικοσύστημα του Αμβρακικού κόλπου και σε αθλητικές θαλάσσιες δραστηριότητες.

Η δράση απευθύνεται τόσο στους κατοίκους όσο και σε επισκέπτες της περιοχής, καθώς και σε μαθητές και φοιτητές από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής . Σκοπός της εκδήλωσης είναι να γνωρίσει το κοινό την ιστορία των μνημείων της Κορωνησίας, καθώς και τον περιβαλλοντικό πλούτο της περιοχής.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ.

Ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση στην Πλατεία Σκουφά (Παρηγορήτισσα) και θα ξεκινήσει στις 9.00 το πρωί.

Πρόγραμμα εκδήλωσης :

•Ζωγραφική από τους μικρούς μαθητές.
•Διανομή έντυπου υλικού σχετικού με τα αδέσποτα ζώα.
•Έκθεση φωτογραφικού υλικού των ζώων μέσα στο καταφύγιο προκειμένου να υιοθετηθούν από τους επισκέπτες.
•Μουσική από DJ.
•Διανομή μικρών δώρων σχετικών με σκύλους, όπως περιλαίμια, λουριά, κλπ.
•ΒΑΖΑΑR από το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας.
•Μαθήματα συμπεριφοράς σε σκύλους και προστασίας από επιθετικούς σκύλους από ειδικό εκπαιδευτή σκύλων.
•Συζητήσεις με το κοινό για το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων του Δήμου Αρταίων, από υπαλλήλους του Δήμου Αρταίων, μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας, το Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι πολίτες θα μπορούν να υιοθετήσουν σκυλάκια, που φιλοξενούνται στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Αρταίων.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ.

Ο Δήμος Αρταίων και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας με τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων  πραγματοποιούν ημερίδα  από τις 09:00 έως τις 13:00 στην παιδική χαρά της Πλατείας Σκουφά (Παρηγορήτισσα), με σειρά δράσεων όπου θα  παρουσιαστούν  τα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στις σχολικές μονάδες της Δ/νσης Π.Ε. Άρτας στην Περιβαλλοντική Αγωγή, στην  Αγωγή Υγείας και στα Πολιτιστικά Θέματα. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την εκδήλωση για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, ώστε οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς να μπορούν στον ίδιο χώρο να συμμετέχουν και στις δύο δράσεις.  

Δημοφιλεις αναρτήσεις