Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Άρτα, απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων

Πηγή: arta.gr
«Δεσμευτήκαμε ότι θα νοικοκυρέψουμε την Άρτα και θα κάνουμε την καθημερινότητα των δημοτών πιο βιώσιμη και ποιοτική».
Ο Δήμος Αρταίων προχώρησε σε μια σημαντική ενέργεια για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης της Άρτας, αλλά και για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Πρόκειται για την απομάκρυνση όλων των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων από τους δρόμους της πόλης της Άρτας, αλλά και από τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Αρταίων.  


Ως γνωστόν, τα αυτοκίνητα που εγκαταλείπονται στον δρόμο αποτελούν μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στις πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου το πάρκινγκ είναι δύσκολο. Παρά τη νομοθεσία που υποχρεώνει τον κάτοχο του αυτοκινήτου να το παραδώσει ο ίδιος σε μια εταιρεία ανακύκλωσης, είναι πολλοί εκείνοι που απλώς το αφήνουν στον δρόμο. Εκτός από το γεγονός ότι αφαιρούνται ζωτικοί χώροι στάθμευσης, οι δρόμοι αποκτούν άσχημη αισθητικά εικόνα, καθώς πολλές φορές τα εγκαταλελειμμένα οχήματα είναι σταθμευμένα σε κεντρικά σημεία της πόλης. Επιπρόσθετα, αποτελούν εστία μόλυνσης λόγω της συσσώρευσης απορριμμάτων από την ακινησία και σημαντική πηγή δημιουργίας αποβλήτων με σοβαρές ρυπαντικές επιπτώσεις (σκουριές, λάδια, υγρά φρένων). Σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν την αιτία για την πρόκληση ατυχημάτων για διερχόμενους πεζούς και οδηγούς, ενώ συχνά ένα εγκαταλελειμμένο όχημα εμποδίζει την προσπέλαση πυροσβεστικών οχημάτων και απορριμματοφόρων ή ακόμη και τη διέλευση ανθρώπων με αναπηρία.

Ο Δήμος Αρταίων, ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία, προχώρησε στην απομάκρυνση ογδόντα τριών (83) εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων από την Άρτα, ενώ σε διαδικασία εξέλιξης είναι οι ενέργειες για την απομάκρυνση ακόμη 15 οχημάτων και 1 τρακτέρ. Ο Δήμος μετά από επόπτευση των οχημάτων που δηλώθηκαν ως εγκαταλελειμμένα, είτε από καταγγελίες δημοτών είτε από αυτοψία που πραγματοποίησαν οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου, προχώρησε στην τοποθέτηση σε αυτά αυτοκόλλητης ειδοποίησης απομάκρυνσης. Όσον αφορά τους δημοτικούς χώρους, δύο είναι οι περιπτώσεις για να θεωρηθεί ένα όχημα εγκαταλελειμμένο: α) Να είναι εγκαταλελειμμένο σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους, στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες, και β) Να είναι εγκαταλελειμμένο σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Αρχής. Δυστυχώς όμως, η οικονομική κρίση έχει ωθήσει πολλούς πολίτες να μην μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και, μην έχοντας ιδιωτικό πάρκινγκ, αφήνουν το όχημά τους σταθμευμένο για μήνες στην ίδια θέση, γεγονός όμως που συμβάλλει στη συμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος και προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα των δημοτών.

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, δήλωσε για το θέμα «Δεσμευτήκαμε ότι θα νοικοκυρέψουμε το Δήμο μας, την πόλη μας και τα χωριά μας, σ΄όλα τα επίπεδα και αυτό κάνουμε μέσα από συντονισμένες ενέργειες. Η απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τους κεντρικούς δρόμους της Άρτας, αλλά και από τις τοπικές κοινότητες, έδωσε «ανάσα» στους δρόμους του Δήμου μας και αναβαθμίστηκε αισθητικά η εικόνα της πόλης μας. Επίσης, ελευθερώθηκαν χώροι στάθμευσης, πολύτιμοι για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν καθημερινά άγχος και δυσαρέσκεια με το πρόβλημα του παρκαρίσματος στο κέντρο της Άρτας, αλλά παράλληλα τα εγκαταλελειμμένα αυτά οχήματα έπαψαν να αποτελούν εστίες μόλυνσης και σκουπιδιών, να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Υπάρχουν και νέες αιτήσεις για απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων και σύντομα θα απομακρυνθούν και αυτά, με αποτέλεσμα να είναι πιο ασφαλής και ποιοτική η καθημερινότητα των δημοτών μας».  

Δημοφιλεις αναρτήσεις