Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Άρτα, τα ΕΠΑΛ ξανάρχονται

Πηγή: ixotisartas.gr
Επανασύσταση στα τμήματα για τα παιδιά που δεν πήραν πτυχίο. Επανακάμπτουν και οι 19 καθηγητές από τη διαθεσιμότητα. Με πολύ θετικά σχόλια και τονίζοντας την σημαντικότητα της απόφαση του υπουργείου Παιδείας για μαθητές και καθηγητές στο νομό της Άρτας, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας Κωνσταντίνος Δημητρίου την επαναλειτουργία των Επαγγελματικών Λυκείων που βίαια διακόπηκε το καλοκαίρι του 2013 και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για την Άρτα 19 εκπαιδευτικοί, ενώ έμειναν στη μέση των σπουδών τους και χωρίς το πτυχίο τους οι μαθητές.

Ο κ. Δημητρίου έχοντας μπροστά του την σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε σχετικά με την επαναλειτουργία τους: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι σήμερα 16 Ιουνίου έχουμε την επανασύσταση των τμημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων με τους εκπαιδευτικούς που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από 22 Ιουλίου του 2013. για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Άρτας αναφερόμαστε σε 19 εκπαιδευτικούς του τομέα Βρεφονηπιοκόμων, Νοσηλευτικής, Νοσηλευτών, Ιατρών, Ψυκτικών, Μηχανικών Αυτοκινήτων και Γραφικών Τεχνών. Είναι επτά ειδικότητες, οι οποίες είχαν καταργηθεί με το νόμο του 2013. Εφόσον επανέρχονται οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους εμείς έχουμε ως Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επανασυστήσει και τις αντίστοιχες ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στο 1ο ΕΠΑλ της Άρτας καθώς και στο Εσπερινό ΕΠΑΛ. Οι ειδικότητες είναι Βοηθός νοσηλευτή, βοηθός βρεφονηπιοκόμων, βοηθός φυσιοθεραπευτή, βοηθός φαρμακείου, αισθητικής τέχνης, κομμωτικής τέχνης, γραφικών τεχνών και βοηθός νοσηλευτή. Πληροφοριακά να πούμε ότι οι τέσσερις ειδικότητες βοηθού φυσιοθεραπευτή, βοηθού φαρμακείου, αισθητικής και κομμωτικής τέχνης, θα λειτουργήσουν στη Γραμμενίτσα, στο κτήριο όπου στεγάζονταν το μουσικό Σχολείο της Άρτας. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στους χώρους του σχολείου και να κάνουν την εγγραφή τους».

Έμειναν μαθητές καθηγητές μετέωροι
Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε σε ό,τι ακολούθησε μετά την απόφαση κατάργησης λειτουργίας των επαγγελματικών λυκείων Άρτας, λέγοντας: «Με την διαθεσιμότητα του προσωπικού και την διακοπή των αντίστοιχων ειδικοτήτων, τα παιδιά της Άρτας ήταν υποχρεωμένα να μετακινούνται σε άλλους νομούς για να μπορέσουν να πάρουν το πτυχίο που ήθελαν στην ειδικότητά τους. οπότε τώρα λύνεται το θέμα αυτό και δεν χρειάζεται να φεύγουν οι μαθητές μας. Αυτός είναι ο λόγος που κι εγώ είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι δίνουμε μια λύση στους μαθητές από τη μια, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς, διότι δεν ήταν ευχάριστο ούτε για μας να βλέπουμε συναδέλφους μας να περιφέρονται τη στιγμή που η κατάργηση της ειδικότητά στους έγινε χωρίς να ερωτηθούν ίσως και χωρίς επεξεργασία».

Η ποιότητα έχει πέσει στα τελευταία χρόνια
Ο κ. Δημητρίου έκανε και μια επιπλέον παρατήρηση για την κατάσταση στον εκπαιδευτικό κλάδο την τελευταία τετραετία μιλώντας για αλλεπάλληλα χτυπήματα τα οποία δέχθηκε και πρόσθεσε: «Από πλευράς νομοθεσίας έχει δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα και με μεγάλη λύπη επί δυο χρόνια προσπαθούμε να διαθέσουμε βιολόγο, μουσικό και οικονομολόγο στα περιφερειακά σχολεία. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι η ποιότητα της εκπαίδευση έχει πέσει πολύ. Προσωπική μου άποψη είναι και κρίνω ότι δεν είναι από πλευράς υπουργείου σωστό. δεν μπορούμε να αφήνουμε τα παιδιά μας χωρίς τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις κι εν πάση περιπτώσει θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι στην εκπαίδευση όποια χρήματα διατίθενται για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και το προσωπικό, είναι μια επένδυση. Κι αν το πάμε ακόμη παραπέρα είναι ο τρόπος επιβίωσης, διότι χωρίς γνώσεις οι άνθρωποι δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους».

Ελλείψεις προσωπικού
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι υπήρξαν κι άλλες πολλές δυσκολίες στην εκπαίδευση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λέγοντας «Δεν είχαμε την άνεση να διαθέσουμε εκπαιδευτικούς και σε άλλες ειδικότητες, όπως των ξένων γλωσσών, της αισθητικής, των καλλιτεχνικών, κάτι που μας λυπεί διότι πιστεύουμε ότι το σχολείο πρέπει να δίνει σφαιρική μόρφωση στους μαθητές. Πιστεύουμε όμως ότι τα προβλήματά μας θα λάβουν ένα τέλος και θέλουμε να επισημάνουμε ότι η εκπαίδευση είναι υπόθεση όλων και των πολιτών και των πολιτικών και των εκπαιδευτικών».
Ο ίδιος πάντως στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι τη χρονιά αυτή δεν επισκέφθηκε δυο σχολικές μονάδες διότι δεν είχαν όλους τους εκπαιδευτικούς που απαιτούνταν λέγοντας «Τι να κάνω να πάω; Να συμπαρασταθώ στον πόνο τους;», ενώ πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν να μην παρέχεις τον βιολόγο σε σχολείο όπου έστω και δυο μαθήτριες -μαθητές θα δώσουν εξετάσεις στην κατεύθυνση για εισαγωγή στην ιατρική και άρα θα εξεταστούν στις πανελλήνιες στη βιολογία.

Θα έχουν τις παραιτήσεις μας, αν...
Στο ερώτημα για το αν εξακολουθούν αυτές οι δυσκολίες ή διαφαίνεται κάποια αλλαγή, ο κ. Δημητρίου δήλωσε: «Ευτυχώς που το υπουργείο έχει δει κι αντιληφθεί το σφυροκόπημα που έχει δεχθεί η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρώτα απ’ όλα στο κομμάτι που αφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό και επιπλέον σε ότι αφορά τη σύμπτυξη τμημάτων. Δεν νοείται σχολική μονάδα με αίθουσα 27και 28 μαθητών. Όλοι γνωρίζουμε ότι για να κάνει κάποιος ποιοτικό μάθημα ο αριθμός μαθητών που μπορεί κάποιος να υποστηρίξει είναι μέχρι 20 μαθητές. Τώρα για οικονομικούς λόγους δεν μπορούμε να λειτουργούμε τμήματα με 27 και 28 μαθητές. Επίσης δεν μπορώ να έχω μαθητές σε περιφερειακό σχολείο και να μην του δίνω την ειδικότητα καθηγητή βιολόγου και να θέλει το παιδί να δώσει στην ιατρική. Για ποιο λόγο να ταλαιπωρήσουμε αυτό το παιδί και να του στερήσουμε το μέλλον του; Εδώ οι ευθύνες της πολιτείας είναι πολύ σημαντικές. Ήταν μια στενόχωρη κατάσταση αυτή για όλους εμάς. Φέτος σας λέω ότι δεν επισκέφθηκα δυο σχολεία της περιφέρειας. Για ποιο λόγο; Για το λόγο ότι έλειπαν εκπαιδευτικοί! Να πάω να κάνω τι; Να συμπαρασταθώ στον πόνο τους; Πιστεύω όμως ότι η κατάσταση θα αλλάξει. Και πρέπει να αλλάξει! Αν δεν αλλάξει θα έχουν τις παραιτήσεις μας στα χέρια τους».
Ο κ. Δημητρίου ενημέρωσε ότι οι ενδιαφερόμενοι μαθητές θα πρέπει να απευθύνονται τηλεφωνικά στα γραφεία της Διεύθυνσης για να ενημερωθούν ώστε να κάνουν τη διαδικασία εγγραφής, ενώ και στη Γραμμενίτσα στο χώρο λειτουργίας του επαγγελματικού λυκείου. Ωστόσο καθότι ακόμη η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται, όπως είπε, να τηλεφωνούν στο 2081028566 και θα τους κατευθύνει σχετικά η υπηρεσία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δημοφιλεις αναρτήσεις