Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Smartphones στον πόλεμο

Με αφορμή την χρήση smartphones στον πόλεμο, εκτός από την τραγικότητα, αστείες σκέψεις περνάνε απο το μυαλό μας: Θα γράφει ο άλλος στο Facebook με το iPhone: "I killed 2 yes yes yes!" Και οι άλλοι θα κάνουν Like από κάτω! ή θα γράφει ο άλλος: "Μy god John is dead!" θα σχολιάζουν από κάτω:
"no! he's online on Facebook that's impossible"!
 gadgetfreak.gr
Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνει ο Αμερικανικός Στρατός τις δοκιμές των smartphones στο πεδίο της μάχης.

Σε συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής του όλου the project, κος Michael McCarthy είπε στο CNN πως οι έξι εβδομάδες δοκιμών στο Fort Bliss, το Texas και το White Sands στο New Mexico των ΗΠΑ ήταν ‘θετικές’ για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του Android, του iOS και των Windows Phone μηχανημάτων για να μεταδίδεται πληροφορία στο πεδίο μάχης. Δοκιμάστηκαν και iPads όπως και Dell και HP tablets.

Οι στρατιώτες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους για να στέλνουν αναφορές κειμένων (text field reports) όπως και να χαρτογραφούν δεδομένα και να στέλνουν geotagged φωτογραφίες ως πληροφορίες.

Ειδικά οι νεότεροι στρατιώτες που ήταν σχετικοί με την τεχνολογία είχαν πιο μεγάλη άνεση, είπε ο McCarthy. Παρά τις σκληρές συνθήκες μάχης τα πιο πολλά κινητά χρειάστηκαν απλά μια προστατευτική θήκη από λάστιχο για να αντέξουν και οι στρατιώτες φορούσαν γάντια που μετέδιδαν πυκνωτική πληροφορία και έτσι δεν χρειάζονταν να εκθέτουν τα χέρια τους.

Υπήρξαν προβλήματα όπως π.χ η κακή κάλυψη του παρόχου AT&T και έτσι τα iPhone δεν είχαν καλή κάλυψη όπως λέει το electronista ενώ και στο Android κινητό της Samsung (μάλλον το Epic 4G) είχε «bugs» στο λειτουργικό και αλλάχτηκε. Κανένα δεν ικανοποιεί τις ανάγκες για στρατιωτική κρυπτογράφηση αν και υπάρχει το ενδεχόμενο τα κινητά να περνούν μέσα από στρατιωτικά ραδιόφωνα και να κλειδώνουν τα δεδομένα διαφορετικά από τα στάνταρ των Apple, Google, ή και Microsoft.

Οι δοκιμές θεωρήθηκαν αρκετά πετυχημένες ώστε μια φουρνιά από κινητά να φτάσει στο Αφγανιστάν πριν το τέλος του έτους. Ο McCarthy αναμένει δοθεί το πράσινο φως σε δύο πλατφόρμες και ήδη εξελίσσεται ένα σύστημα που θα βοηθά να γίνονται port apps ανάμεσα σε Android και iPhone εύκολα.

Οι ομάδες δοκιμάζουν και custom Android πλατφόρμες με την ονομασία Joint Battle Command-Platform Handheld ενώ υπάρχει και στρατιωτικό app store.

Καθώς εξοπλισμός custom σχεδιασμένος είναι και ακριβός και μπορεί να μην αποδίδει σωστά, η χρήση smartphones δίνει δυνατότητα χαμηλής τιμής και… να γίνεται η δουλειά!

Δημοφιλεις αναρτήσεις