Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

H "οικοδομή" στην Ήπειρο, κατέρρευσε

epirusgate
Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκεται ο κλάδος της οικοδομής στην Ήπειρο, παρασύροντας στην κατάρρευση πάνω από 150 συγγενή επαγγέλματα! Η φόρο- επιδρομή της Κυβέρνησης στην μικρή και τη μεσαία ιδιοκτησία, με το μόνιμο πλέον «χαράτσι» στα ακίνητα είναι η βασικότερη αιτία για την ολοένα και μεγαλύτερη καθίζηση του κλάδου.
Στην Ήπειρο και ειδικότερα στα Γιάννινα, όσοι ζουν από την οικοδομή βρίσκονται σε απόγνωση.Μηχανικοί, εργολάβοι, τεχνίτες, κτιστάδες, μαρμαράδες, πλακάδες, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, μαραγκοί, υδραυλικοί και πολλοί άλλοι ακόμη, μένουν για πολλούς μήνες χωρίς δουλειά, αφού η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Παράλληλα, οι υποχρεώσεις τους «τρέχουν», αλλά πώς να βρουν χρήματα, αφού δεν έχουν δουλειά;«Τα πάντα γύρω από τον κλάδο μας ακριβαίνουν. Το κόστος για να χτίσει κάποιος μια οικοδομή σήμερα είναι μεγαλύτερο απ’ ότι λίγα χρόνια πριν. Και βέβαια, ο κόσμος δεν έχει λεφτά να αγοράσει σπίτια. Ακόμη όμως και να διαθέτει λεφτά, με τους φόρους που βάζει η Κυβέρνηση, δεν τον συμφέρει, ούτε να αγοράσει, ούτε και να νοικιάσει», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς στην Ήπειρο.

ΜΑΡΤΥΡΑΣ…
Αδιάψευστος μάρτυρας για την κατάρρευση της Οικοδομής στην Ήπειρο είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν χθες, μόνο τον Ιούνιο η πτώση σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2010 στις άδειες της οικοδομικής δραστηριότητας –ιδιωτικής και δημόσιας- έφθασε το 46%(!) και ήταν η μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα (σε όλη τη χώρα ο μέσος όρος ήταν -27,8%). Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2010 εκδόθηκαν 187 άδειες και τον φετινό 101. Παράλληλα, μειώθηκε κατά 3,1% η επιφάνεια των νέων κτιρίων, ενώ πτώση (2,6%) σημείωσε και ο όγκος.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…
Ακόμη πιο αποκαλυπτικά είναι τα νούμερα μόνο για την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα. Η πτώση στις άδειες αγγίζει το 47,6% (98 έναντι 187 πέρυσι), ενώ κατά 11,6% μειώθηκε η επιφάνεια των νέων κτιρίων (31,6 χιλιάδες τετραγωνικά, έναντι 35,8 χιλιάδων) και κατά 13,95 ο όγκος των νέων κτιρίων (119,3 χιλιάδες κυβικά έναντι 138,5 χιλιάδων).Κυρίως από την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα φαίνεται η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κατασκευαστικές εταιρίες. Κάποιες στην Ήπειρο δεν έχουν αναλάβει νέα έργα για πάνω από ένα χρόνο, την ώρα που σε πολλές από αυτές η Κυβέρνηση οφείλει σημαντικά ποσά και με τη σειρά τους αυτές οφείλουν χρήματα σε εργαζόμενους.«Είναι ένας φαύλος κύκλος. Δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα. Είναι καθαρά στο χέρι της Κυβέρνησης να δώσει «πνοή» στην οικοδομή» λένε ιδιοκτήτες κατασκευαστικών εταιριών.

ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ…
Όλοι ζητούν από την Κυβέρνηση να πάρει πίσω το «χαράτσι» στα ακίνητα. Όπως τονίζουν, αυτό το μέτρο ήταν η «ταφόπλακα» για τον κλάδο. «Οδηγούν στο γκρεμό χιλιάδες εργαζόμενους. Παίρνουν μέτρα, χωρίς να έχουν σκεφτεί πρώτα τις επιπτώσεις τους» λένε οικοδόμοι.Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος καλεί τις οργανώσεις της Ηπειρωτικής αποδημίας με συγκεντρώσεις και ανακοινώσεις «να αντισταθούν και να μην σκύψουν το κεφάλι γιατί η άρνηση πληρωμής είναι αναγκαία πράξη για τους μη έχοντες και πράξη αλληλεγγύης για εκείνα τα λαϊκά νοικοκυριά που ακόμη αντέχουν». Η Πανηπειρωτική διαμαρτύρεται έντονα για τη λήψη τέτοιων αντιλαϊκών μέτρων, που οδηγούν το λαό σε πτώχευση και «καλεί την Κυβέρνηση να αφουγκραστεί επιτέλους την απελπισία και την αγωνία εκατομμυρίων πολιτών και να προβεί σε ανάκληση του εν λόγω μέτρου και στην αλλαγή οικονομικής πολιτικής».

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ!
Είναι γεγονός, ότι πολλοί επαγγελματίες που ζούσαν από την οικοδομή, πλέον εγκαταλείπουν το επάγγελμά τους. «Δουλεύουμε όπου βρούμε για να ζήσουμε. Ακόμη και το μεράκι που είχαν κάποιοι με τη δουλειά τους, η Κυβέρνηση με τον… τρόπο της το πήρε» λένε οικοδόμοι.Στις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου είναι ελάχιστες οι οικοδομές που χτίζονται. Και αν ακόμη κάποιες ξεκινήσουν, ενδέχεται να μείνουν μισοτελειωμένες, αν εκείνος που πληρώνει ξεμείνει από λεφτά! Νέες οικοδομές δεν χτίζονται ούτε καν στα παράλια της Ηπείρου, που λόγω τουρισμού θα μπορούσε να υπάρξει οικιστική ανάπτυξη, αλλά ούτε και στα ορεινά γραφικά χωριά των Ιωαννίνων, που κάθε χειμώνα κατακλύζονται από επισκέπτες. «Ακόμη και πολλοί Αλβανοί που έρχονταν από τη χώρα τους και έκαναν μεροκάματα σε ανεγειρόμενες οικοδομές, πλέον όχι μόνο δεν έρχονται στην Ελλάδα, αλλά μένουν στην Αλβανία, όπου η οικοδόμηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς» λένε εργολάβοι.

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»…
Μια πολύ σοβαρή συνέπεια της κατάρρευσης του οικοδομικού κλάδου είναι οι μεγάλες δυσκολίες αποπληρωμής στεγαστικών δανείων. Σε πολλές περιπτώσεις –ακόμη και στην Ήπειρο- πολλοί είναι οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις. Για αυτό και τα στεγαστικά δάνεια βρίσκονται στο «κόκκινο» και πάνω από 200.000 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα ζητούν από τις Τράπεζες να «παγώσουν» τις δόσεις! Οι συγκεκριμένοι λόγω των συνεχών περικοπών στους μισθούς, ζητούν «βοήθεια» από τις Τράπεζες για να μη χάσουν τα σπίτια τους. «Χρεωθήκαμε για να χτίσουμε το σπίτι μας και τώρα όχι μόνο δεν μπορούμε να πληρώσουμε το δάνειο, αλλά η Κυβέρνηση μας βάζει να πληρώσουμε και… έξτρα δάνειο, με το «χαράτσι» ακινήτων. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;» διερωτώνται Ηπειρώτες δανειολήπτες. Είναι δεδομένο, ότι αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, τότε οι επαγγελματίες γύρω από την Οικοδομή θα κάνουν καιρό να δουν «φως» στο τούνελ. Χρειάζεται άμεσα μια τονωτική ένεση στον κλάδο και ειδικά στην Ήπειρο που υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης. Δυστυχώς όμως παρά τις εκκλήσεις παραγόντων της αγοράς στην Κυβέρνηση να δει το πρόβλημα, αυτή επιμένει να μην… ανοίγει τα μάτια της.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δημοφιλεις αναρτήσεις