Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ανώγι

Χτες βρεθήκαμε στο Ανώγι (ή Ανώγεια). Το Ανώγι είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά της περιοχής μας, με υψόμετρο 1200μ. Διοικητικά ανήκει στον νομό Πρέβεζας και βρίσκεται στα σύνορα των νομών Πρέβεζας, Άρτας και Ιωαννίνων. Είναι γνωστό ως γενέτειρα των Ρεντζαίων, που το 1926, έκαναν την θρυλική ληστεία της Πέτρας. Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες που τραβήξαμε εκεί και να διαβάσετε μερικές πληροφορίες για την ληστεία:

forumprevezas
Η ληστεία της Πέτρας και οι Ρεντζαίοι
"Ο Νίκος Πάνος, που κατάγεται από το Ανώγι, χωριό και των Ρεντζαίων, ασχολήθηκε με το θέμα από αγάπη για την ιστορία του τόπου του. Δεν είναι ιστορικός –σιδεράς και οδηγός λεωφορείου είναι. Επιπλέον δεν πήγε γυμνάσιο, αφού το άφησε τους πρώτους μήνες για να γίνει σιδεράς. Όμως, για δέκα χρόνια έψαξε παντού, βρήκε στοιχεία, άκουσε ιστορίες από τους παλιούς και μας τα μεταφέρει οργανωμένα σε ένα ογκώδη τόμο 432 σελίδων.

Μας μεταφέρει, τεκμηριωμένα και με ζωντάνια, την ιστορία δύο αμούστακων αδερφών, του Θύμιου και του Γιάννη Ρέντζου από το Ανώγι, που ξεκινώντας από τη δίψα για εκδίκηση για τη δολοφονία του πατέρα τους καταλήγουν να γίνουν, για αρκετό διάστημα, οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, πολιτικού και οικονομικού, σε ολόκληρη την Ήπειρο. Μια Ήπειρο, που την εποχή της δεκαετίας του ’20, μόλις απελευθερωμένη, μαστίζεται από συμμορίες ζωοκλεφτών και ληστών, που κυριολεκτικά τη λυμαίνονται. Κάποια στιγμή, μετά από σειρά ληστειών, απαγωγών και φόνων, αμνηστεύονται και περνούν στην υπηρεσία του κράτους. Και τότε, από μέσα, οργανώνουν τη μεγάλη ληστεία της Πέτρας στις 13 του Ιούνη του 1926. Μια ληστεία με πολύ αίμα και αρκετά χρήματα. Κάποιοι –τμήμα της συμμορίας (Κουμπαίοι)– συλλαμβάνονται και μετά από δίκη εκτελούνται. Οι Ρεντζαίοι αρχικά διαφεύγουν και μέσω Αλβανίας, Ιταλίας και Ρουμανίας φτάνουν στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου και συλλαμβάνονται. Μετά από δίκη εκτελούνται στην Κέρκυρα. Συχνές οι ιστορίες αυτές στην ελλαδική ύπαιθρο μετά την επανάσταση του ’21. 


Η αναγωγή στο σήμερα ενδιαφέρει αρκετά, μια και οι λοβιτούρες (μίζες, σκάνδαλα κ.λπ.) γίνονται πάντα από μέσα και σχεδόν πάντα κουκουλώνονται. Ακόμη και το στοιχείο της εμπλοκής του ηγούμενου της Μονής του Προφήτη Ηλία (Ιωακείμ Νάκιου ή Παπα-Γιάννη) στα Λιοβούνια προτρέπει τον αναγνώστη να κάνει τις αναγωγές του στο σήμερα… Πιστεύω ότι είναι ένα βιβλίο που θα πρέπει να διαβαστεί από όλους όσοι, με γνώμονα το παρελθόν, κοιτούν μπροστά ανιχνεύοντας το μέλλον." 

*Το απόσπασμα για το βιβλίο και την ληστεία είναι από το forumprevezas

Δημοφιλεις αναρτήσεις