Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Google semantic search

To Google το ξέρουμε όλοι. Μας έχει βοηθήσει σε άπειρες "εξερευνήσεις". Άντρες, γυναίκες, παιδιά ξέρουμε ότι θα μας βρει πιο γρήγορα τα αποτελέσματα που ψάχνουμε. Όσοι "πειραματιστήκαμε με άλλες μηχανές αναζήτησης, καταλάβαμε την αξία του Google. Φυσικά έγινε μια τερατώδης οικονομικά εταιρία που ελέγχει τα πάντα. Και φυσικά θέλει να τα ελέγχει και στο μέλλον για αυτό ξοδεύει τεράστια ποσά στην έρευνα.

Μέχρι τώρα μας οδηγούσε σε άλλες σελίδες. Αν γράφαμε μια ερώτηση τύπου "Που βρίσκεται η Άρτα;" έψαχνε στις βάσεις δεδομένων του, ποια σελίδα έχει τον μεγαλύτερο βαθμό PageRank και μας έδινε αποτέλεσμα. Το PageRank καθορίζεται από δεκάδες παραμέτρους, πόσο δημοφιλής είναι η σελίδα, πόσα links υπάρχουν προς αυτή, πόσο αξιόπιστη είναι, κλπ.

Όμως αυτές τις μέρες τα πράγματα αλλάζουν. Πλέον η μηχανή αναζήτησης αποκτά "τεχνητή νοημοσύνη". Θα απαντά αυτόνομα σε λογικές ερωτήσεις. Όλο αυτό το διάστημα δημιουργούνται τεράστιες βάσεις δεδομένων και αλγόριθμοι επεξεργασίας αυτών των δεδομένων. Και το Google θα απαντάει αυτόνομα, σύμφωνα με την "γνώση" που συγκεντρώνει ασταμάτητα από όλο το internet. 

Δημοφιλεις αναρτήσεις