Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

Αναπόφευκτη η χρεοκοπία

Αχ αυτά τα νέα από το εξωτερικό πάντα μαύρα είναι:
"Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, «τελειωμένη», πεσμένη στο χώμα. Και το μόνο που θα μπορούσε ίσως να τη σώσει είναι ένα δεύτερο γενναίο «κούρεμα» των χρεών της, και δη εκείνων που βρίσκονται στα χέρια των κρατών.

Οι σειρήνες συναγερμού άρχισαν να ηχούν ήδη στην αρχή της συνέντευξης. «Η Ελλάδα δεν σώζεται με τίποτα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου Γιόαχιμ Σάιντε. Όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη δείχνουν ότι η ώρα της χρεοκοπίας πλησιάζει και ότι δεν μπορεί να αναχαιτισθεί με νέα δάνεια, ή επιμηκύνσεις. Οι συνάδελφοί του κουνούσαν επιδοκιμαστικά τα κεφάλια τους.

Διαφορετική ήταν η προσέγγιση του κ.Σάιντε. «Η χώρα πρέπει να κάνει αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά εντός του ευρώ» είπε. «Τυχόν έξοδός της θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Ευρώπη, αλλά κυρίως στην ίδια, αφού θα πρέπει μετά να εισάγει εμπορεύματα και να εξυπηρετεί το υπόλοιπο του χρέους της σε ευρώ. Αυτό δεν αντέχεται για μεγάλο διάστημα. Το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό».

Πιο διαφοροποιημένη ήταν η θέση του διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας του Χάλε Όλιβερ Χολτεμέλερ. «Καλά, η χρεοκοπία θα έρθει» είπε. «Αλλά θα πρέπει να βοηθήσουμε αμέσως μετά την Ελλάδα να ξεφύγει από την καταστροφή και να επανέλθει βαθμιαία σε πορεία ανάκαμψης». Κι αυτό επιτάσσει την παροχή γενναίας οικονομικής βοήθειας στη βάση ενός μακρόχρονου σχεδίου ανασυγκρότησης."
Διαβάστε περισσότερα: tovima.gr