Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

Mια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι

«Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις»!
Με σύμβολα, μια ελιά, ένα τσαμπί σταφύλια κι ένα καράβι, η Google αφιερώνει και τιμά στα google doodle (η εικόνα στην πρώτη σελίδα) στον μεγάλο Nομπελίστα 'Ελληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, 2 Νοεμβρίου, πριν από 101 χρόνια, το 1911.
xwrisanaisthitiko.gr
Αφιέρωμα στον Ελύτη από την Google για τα 101 χρόνια από την γέννησή του.
Τα Google Doodles είναι οι παραλλαγές του λογοτύπου της Google που εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα για να τιμήσουν μια σημαντική προσωπικότητα ή να υπενθυμίσουν ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία της τεχνολογίας, του πολιτισμού και όχι μόνο.

Ένα απλό πέρασμα πάνω από τη σελίδα με το ποντίκι εξηγεί το λόγο για τον οποίο η εικόνα έχει την εκάστοτε εμφάνιση.
Γιατί όμως ο ποιητικός λόγος του Ελύτη είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ;
«Γιατί μέσα στη σύγχρονη καταστροφολογία, ο λόγος του φέρνει ελπίδα. Γιατί η ταπείνωση που νιώθουμε είναι άδικη και ο ποιητής την ανατρέπει. Γιατί η Ελλάδα, από την αρχαιότητα ως σήμερα, γεννοβολά στοχαστές και ποιητές», ισχυρίζονται οι σύγχρονοι μελετητές του έργου του ποιητή, που το 1979 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας και θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του τριάντα.
«Γράφει ελληνικά ποιήματα ξέροντας ότι τοποθετείται στην ποίηση της Ευρώπης. Κι αυτό όχι από φιλοδοξία, αλλά από φυσική συγγένεια», εξηγεί η σύντροφος του ποιητή, ποιήτρια και η ίδια, Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Και ίσως στην απάντηση βρίσκεται η εξήγηση για το σημερινό αφιέρωμα της Google.
«Διαβάζοντας Οδυσσέα Ελύτη είναι σαν να κοιτάς αιγαιοπελαγίτικο τοίχο το καταμεσήμερο. Θαμπώνεσαι. Κατεβάζεις τα μάτια. Ποτέ δεν μπόρεσα να αντικρίσω, ώρα πολύ το φωτόδεντρο. Αντέχω το κείμενο σε μικρές δόσεις. Κάθε λίγο αναστέλλω. Αλλάζω βλέμμα. Η συμπύκνωση της ουσίας, η ευφορία των στιγμών ζαλίζει σαν το πολύ οξυγόνο. Στα πεζά αλχημεία παράξενη. Ενώ ο λόγος είναι απλός, στρωτός, ευθύς, χωρίς ποιητικές αντιστροφές και κοσμητικά επίθετα –ξαφνικά όλο και μεταστοιχειώνεται σε ποίηση. Η ανάσα σου κόβεται από την ευτυχία της σωστής λέξης. Κάθε σκέψη γίνεται αίσθηση σκέψης. Ελύτης, ο υπερβατικός του εδώ και του τώρα. Ο μεταφυσικός του αισθητού», έγραψε ο κριτικός λογοτεχνίας Νίκος Δήμου, στο περιοδικό «Εποπτεία», τον Οκτώβριο του 1977.

Ο Οδυσσέας Ελύτης είχε τιμηθεί το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Ακαδημία, "για την ποίησή του, η οποία, με φόντο την ελληνική παράδοση, ζωντανεύει με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική καθαρότητα βλέμματος τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα".
Έφυγε από τη ζωή στις 18 Μαρτίου του 1996 από ανακοπή καρδιάς αφήνοντας πίσω του πλούσια λογοτεχνική κληρονομιά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην υγειά σας!!!

Ξένια Καραγεώργη