Τρίτη 30 Απριλίου 2013

1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Άρτας


"Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το «1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Άρτας, για την Εκπαίδευση, την Ψυχαγωγία και την Κοινωνικοποίηση».
Η απρόσμενα θετική ανταπόκριση του κόσμου με πάνω από 500 επισκέπτες συνολικά, η άρτια διοργάνωση, η μεγάλη γκάμα παιχνιδιών, το φιλικό και φιλόξενο κλίμα, έθεσαν την βάση ώστε η απαίτηση το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός να εκφραστεί τόσο από τους επισκέπτες όσο και από τους δεκαπέντε οικοδεσπότες (ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Μανώλης Φραγγίδης που είναι ο εμπνευστής, διοργανωτής και συντονιστής του όλου εγχειρήματος, μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής και της Ομάδας Παιχνιδιών Φαντασίας και Ρόλων Θέρμης), αλλά και από εκπροσώπους φορέων που το στήριξαν (Δήμος Αρταίων, Επιμελητήριο, ΕΛΜΕ, Σύλλογοι «Σκουφάς» και «Μακρυγιάννης»).

Την πρώτη ημέρα, το Φεστιβάλ άνοιξε στις 20:00 με τους χαιρετισμούς των διοργανωτών, (ο Αντιδήμαρχος Δ. Κέφης, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χ. Κολιός, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μ. Φραγγίδης, ο γραμματέας Γ. Τατσιόπουλος από σύλλογο «Σκουφάς» και ο αντιπρόεδρος Χ. Χρηστίδης από σύλλογο «Μακρυγιάννης» καθώς και οι Α. Γιατσόγλου και Π. Παναγιωτίδης από τις εμπλεκόμενες ομάδες που στελέχωσαν τη διοργάνωση) και έκλεισε με ένα μεταμεσονύκτιο παιχνίδι ρόλων στο οποίο συμμετείχαν ταυτόχρονα 15 παίκτες. Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παίξουν πάνω από 35 επιτραπέζια παιχνίδια, να παρακολουθήσουν την μάχη του Άσκλο ανάμεσα στις στρατιές του βασιλιά Πύρρου και των Ρωμαίων, αλλά και την μάχη του Αώου ποταμού, ανάμεσα στους Μακεδόνες και τους Γαλάτες. Άνοιξε η λίστα συμμετοχών για το Τουρνουά παιχνιδιών με κάρτες καθώς και οι κατάστάσεις για τους επίδοξους λύτες του γρίφου του Φεστιβάλ.

Την δεύτερη ημέρα, το Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί για να κλείσει τις πόρτες του (χωρίς διακοπή, μετά από απαίτηση των επισκεπτών) πάλι μεταμεσονύκτια. Εκατοντάδες μαθητές, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού μέχρι τις τελευταίες του Λυκείου, πολλές δεκάδες εκπαιδευτικών από όλες τις βαθμίδες δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, οικογένειες, παρέες, αλλά και τυχαίοι περαστικοί πέρασαν τις πύλες του Φεστιβάλ και μπήκαν σε έναν κόσμο φαντασίας, περιπέτειας, γνώσης και ψυχαγωγίας. Το απόγευμα οι εισηγήσεις "Παιχνίδια Στρατηγικής" με ομιλητή τον Ανδροκλή Γιάτσογλου (μέλος του Ελληνικού Σύλλογου Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής) "Παιχνίδια ρόλων, η Πεμπτουσία της Ενσυναίσθησης", με ομιλητής τον Μανώλη Φραγγίδης, (Εκπαιδευτικός, υποψήφιος διδάκτωρ Παιδαγωγικής και Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Άρτας.) και "Το Παιχνίδι ως εκπαιδευτικό εργαλείο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση" με ομιλητή τον Γιαννακούλα Χρήστος, (Σχεδιαστής Παιχνιδιών-Γεωλόγος, μέλος της Ομάδας Παιχνιδιών Φαντασίας και Ρόλων Θέρμης) έγιναν με μορφή ανοικτής συζήτησης αναδεικνύοντας το παιχνίδι ως εκπαιδευτικό εργαλείο, βιωματικό και παράλληλα ψυχαγωγικό. Αμέσως μετά ξεκίνησαν τα παιχνίδια ρόλων με φόντο την μεσαιωνική Ευρώπη, την φεουδαρχική Ιαπωνία και την Αμερική της βιομηχανικής επανάστασης. Ενώ οι μάχες των παιχνιδιών στρατηγικής συνέχιζαν να μαίνονται και τα ζάρια των επιτραπέζιων παιχνιδιών να κυλάνε και τα εργαστήρια βαψίματος μινιατούρας να διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους (οι οποίοι έβαφαν και έπαιρναν μαζί τους πλαστικές φιγούρες 28mm) έλαβε χώρα ο τελικός του παιχνιδιού με κάρτες “MAGIC The Gathering” αναδεικνύοντας τον νικητή του Τουρνουά, Δημήτρη Βαρέλη.

Η ημέρα λήξης του τριήμερου Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί με αρκετούς από τους επισκέπτες των προηγούμενων ημερών να περιμένουν τους διοργανωτές έξω από τις πόρτες του εμπορικού επιμελητηρίου για να ανοίξουν (!). Συνεχίστηκαν οι δραστηριότητες των προηγούμενων ημερών, ενώ κορυφαία στιγμή του Φεστιβάλ αποτέλεσαν οι βραβεύσεις των νικητών που διακρίθηκαν τόσο για τις επιδόσεις τους όσο και για το συνεργατικό πνεύμα που επέδειξαν. Ανάμεσα στους είκοσι βραβευθέντες, ξεχωρίζουν οι μαθήτριες Αλεξίου Άννα και Παυλίνα, οι οποίες (με τη βοήθεια των συμμαθητριών τους Σερβετά Αντιγόνη και Θεοχάρη Μαρία) έλυσαν πρώτες τον γρίφο του Φεστιβάλ που σπαζοκεφάλιαζε επί τρεις ημέρες επισκέπτες πολλές δεκαετίες μεγαλύτερούς τους (πάνω από πενήντα επισκέπτες έδωσαν όλες τις πιθανές -και απίθανες- απαντήσεις). Την απονομή των είκοσι βραβείων έκανε ο Αντιδήμαρχος Δημήτριος Κέφης.

Τέλος, δημιουργήθηκε μια δεξαμενή περίπου εκατό κατοίκων τις Άρτας που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ασχολούνταν με το παιχνίδι και μέσα από το Φεστιβάλ ανακάλυψαν πως δεν είναι μόνοι (όπως ο Φυσικός Δ. Δρούγας που έφερε και έπαιξε με μαθητές δημοτικού εκπαιδευτικά παιχνίδια που σχεδιάζει μόνος του) και θα δημιουργήσουν έναν νέο δημιουργικό πυρήνα στην Άρτα.

Σε ένα κλίμα γλυκιάς μελαγχολίας, σαν να διαλύεται μια μεγάλη παρέα για να επιστρέψει ο καθένας στην καθημερινότητά του, έληξε το 1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Άρτας. Ένα φεστιβάλ που φιλοξένησε για τρεις μέρες εκατοντάδες νέους κάθε ηλικίας, δίνοντας τους, όπως άλλωστε υπόσχονταν και ο τίτλος του, την ευκαιρία να μάθουν, να ψυχαγωγηθούν και να κοινωνικοποιηθούν. Δίνοντας στην φαντασία διοργανωτών και επισκεπτών μια δημιουργική διέξοδο. Δίνοντας στο παιχνίδι την θέση που του αξίζει. Μέχρι το επόμενο…"

Δημοφιλείς αναρτήσεις