Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013

Δικαιοσύνη

Καλό Δεκαπενταύγουστο σε όλους μας! Προσοχή στους δρόμους, σήμερα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.

Από την ομάδα του artamou, ένα τραγούδι για όλους τους Έλληνες. Το τραγούδι αυτό πολλές φορές έχει παρεξηγηθεί γιατί το πολυχρησιμοποίησε ένα συγκεκριμένο κόμμα.  Όμως έχει γραφτεί για κάθε Έλληνα για να μάθει ότι το πολυτιμότερο αγαθό είναι η Δικαιοσύνη για τους ανθρώπους.

Τρεις Έλληνες είναι υπεύθυνοι για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια της νεότερης Ελλάδας. Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης. Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης. Τραγούδι: Γρηγόρης Μπιθικώτσης.
Αν ψάξει κάποιος τις πολιτικές απόψεις των τριών αυτών Ελλήνων θα δει με μια απλοϊκή ανάλυση ο ένας ήταν αριστερός, ο άλλος κεντρώος και ο άλλος δεξιός. Και οι τρεις μαζί, μας μαθαίνουν, ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε την Δικαιοσύνη.

"Βασική ιδέα του ποιήματος είναι η ανάγκη να παύσει η διχόνοια που συχνά απείλησε να εξολοθρεύσει το έθνος. Γι’ αυτό ο ποιητής ζητά από το πνεύμα της Δικαιοσύνης να μην εγκαταλείψει τη χώρα του, να λυπηθεί την τραγική της μοίρα."

Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
και μυρσίνη συ δοξαστική
μη παρακαλώ σας μη
λησμονάτε τη χώρα μου!

Αετόμορφα έχει τα ψηλά βουνά
στα ηφαίστεια κλήματα σειρά
και τα σπίτια πιο λευκά
στου γλαυκού το γειτόνεμα!ήλιε νοητέ: η φράση είναι εκκλησιαστική από το χαίρε “όχημα ηλίου του νοητού”, στην ακολουθία του Ακάθιστου ύμνου.Bonus: Μια 3D απεικόνιση της Παναγίας της Τήνου (σιγά σιγά το mouse να μην έχουμε ζαλάδες):

Η Παναγιά της Τήνου in greece