Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ανοίγει πιλοτικά το καλοκαίρι το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Πηγή: epiruspost.gr
Την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να ανοίξει συμβολικά, για μία φορά στη διάρκεια του καλοκαιριού το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ανακοίνωση ο Αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Ξυδάκης, κατά την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο. Το θέατρο της Δωδώνης μένει κλειστό από το 1998. Τα τελευταία χρόνια και μετά από πολλές περιπέτειες, προχωρά πλέον με ικανοποιητικούς ρυθμούς η αναστήλωσή του, με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό.


Με δεδομένη την πρόοδο των εργασιών, πρόθεση του Υπουργείου είναι να λειτουργήσει το καλοκαίρι για μία παράσταση και με χρήση του τμήματος που έχει αναστηλωθεί, πέντε δηλαδή κερκίδων του πρώτου διαζώματος.


Ο Υπουργός, στις δηλώσεις που έκανε, επισήμανε ότι ο χώρος κληροδοτεί απαιτήσεις συντήρησης και μεγάλες ευθύνες «στους κληρονόμους αυτής της μοναδικής περιουσίας».

Με το νέο ΕΣΠΑ, όπως ανέφερε, αναμένεται να αντιμετωπιστεί ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δυσκολίας στο ζήτημα της αναστήλωσης. Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, τόνισε ο υπουργός, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και πρόσθεσε πως θα προωθηθεί ο φάκελος που είναι ήδη έτοιμος για να υποβληθεί στην Unesco.
«Τα μνημεία πρέπει να αποδίδονται προς χρήση, να είναι λειτουργικά και ζωντανά, αλλά πάντα με πολλούς περιορισμούς και πολύ περίσκεψη. Δεν είναι ο εύκολος τρόπος για να αυξήσουμε τον τουρισμό. Η ομορφιά, η σημασία, η αξία και ο πολιτισμός που κουβαλάνε, ακτινοβολούν. Δεν χρειάζεται να τα φορτώνεις. Αυτό που λέγεται ολοκληρωμένη χωρική επέμβαση, είναι ένας από τους κεντρικούς πυρήνες στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Από τη μία θέλεις να τονώσεις την τοπική οικονομία και από την άλλη να βάλεις πολιτιστική υπεραξία στον τουρισμό. Όχι με μια βαριά χρήση μνημείων, απλώς να δίνεις το συμβολικό τους βάρος», τόνισε στις δηλώσεις του.

Σύσκεψη για την Πλάκα

Η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης για το έργο της αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε από την κακοκαιρία στις αρχές του περασμένου Φεβρουάριου, βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης με τον υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Περιφέρεια Ηπείρου.

«Συγκλίνουμε στο να δημιουργηθεί Φορέας Διαχείρισης του έργου που θα μπορέσει και να υποδεχτεί τα χρήματα των δωρεών, γιατί υπάρχει μεγάλη προσφορά και από τον κ. Λούλη του οποίου η οικογένεια έχει ιστορικά σχέση με το γεφύρι και από άλλες εταιρείες» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης αμέσως μετά σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Μάλιστα, επισήμανε πως ο Φορέας θα υποδεχτεί τις δωρεές και θα τις διαχειριστεί με απόλυτα διασφαλισμένη την διαφάνεια, ώστε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς και με ευέλικτες μεθόδους η αναστήλωση του γεφυριού.«Στόχος είναι η γρήγορη, πιστή και ωραιότερη αποκατάσταση του μνημείου που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα του νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού» σημείωσε.

Δημοφιλεις αναρτήσεις