Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Οι παράνομοι δεν αφήνουν λέπι

Πηγή: ixotisartas.gr
Μαζικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι Αλιευτικοί Σύλλογοι πέριξ του Αμβρακικού Κόλπου, βλέποντας ότι παρά τις χρόνιες διαμαρτυρίες τους εξακολουθεί να μην αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την απαγόρευση χρήσης συρόμενων εργαλείων που καταστρέφουν το γόνο και έχουν μειώσει τα ιχθυοαποθέματα.

Ο προβληματισμός των Αλιευτικών Συλλόγων είναι πολύ μεγάλος. Η περίοδος αλίευσης της γαρίδας που περίμεναν για να βγάλουν τα... «σπασμένα» του προηγούμενου διαστήματος ξεκίνησε, όχι όμως με καλούς οιωνούς.


-Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αλιευτικού Συλλόγου Αρταίων Σωτήριο Παναγιώτου: «Έχουν από το προηγούμενο διάστημα σαρώσει τον Αμβρακικό με συρόμενα και πλέον βγαίνουμε για γαρίδα και γυρίζουμε με 1,5 κιλό, που σημαίνει ότι δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδα».
-Ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Δήμου Νικολάου Σκουφά, Μενέλαος Τσώλης ανέφερε ότι φέτος δεν θα βγουν ούτε τα δίχτυα, τονίζοντας το αυξημένο κόστος που έχουν για έναν επαγγελματία, κι εξήγησε πως «κάθε κομμάτι, όπως ονομάζεται το δίχτυ, αυτό για την αλίευση γαρίδας, είναι 100 μέτρα, αυτό που επίσης εμείς αποκαλούμε οργιά. Όμως αυτό δεν φτάνει, πρέπει να έχει κανείς τουλάχιστον έξι οργιές, με κόστος 3.300 ευρώ, κι αν πει κανείς ότι θα πάει για ένα καλό μεροκάματο πρέπει να έχει 15 με 20. Καταλαβαίνετε τι κόστος είναι αυτό; Και όταν τα δίχτυα αυτά είναι για μια χρονιά αντιλαμβάνεστε ότι φέτος δεν θα βγουν ούτε τα δίχτυα».

Αυστηρές ποινές
Την ίδια στιγμή οι Σύλλογοι των Αλιέων σε όλη την έκταση του Αμβρακικού, επιμένουν στην αυστηρή ποινικοποίηση της παράνομης αλιείας, καθόσον, όπως ο κ. Παναγιώτου ανέφερε, «Όλο το προηγούμενο διάστημα παράνομα εργαλεία, συρόμενα μπήκαν και «τράβηξαν» στον Αμβρακικό, προκαλώντας καταστροφή που σήμερα, στην έναρξη της περιόδου αλίευσης της γαρίδας, φαίνεται». «Όταν πέρυσι που ήταν μια καλή χρονιά βγάζαμε 15 κιλά, σήμερα με τα ίδια δίχτυα είναι ζήτημα να βγάλουμε 2,5 κιλά», πρόσθεσε ο κ. Τσώλης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο υπόμνημα που όλοι οι Αλιευτικοί Σύλλογοι πέριξ του Αμβρακικού έχουν υπογράψει και μαζί τους όλοι οι Δήμοι, και το οποίο έχουν καταθέσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στα συναρμόδια, όπως το Ναυτιλίας ζητώντας να ληφθούν άμεσα μια σειρά από μέτρα με κυριότερο όλων την απόλυτη ποινικοποίηση της παράνομης αλιείας.

Αφαίρεση αδείας
«Πέρυσι είχαμε πάει σε μαζική κινητοποίηση στην Αθήνα και έβαλαν να μας χτυπήσουν τα ΜΑΤ, γιατί αντιδρούσαμε στην απόφαση που πήραν από την τότε κυβέρνηση, να ανταλλάσσουν με χρηματικό πρόστιμο τις ποινές οι παρανομούντες. Όσο κι αν είναι το πρόστιμο εκείνοι που παρανομούν το πληρώνουν διότι ξέρουν ότι θα μπουν παράνομα άλλες δυο φορές και θα βγάλουν τα χρήματα. Εμείς ζητάμε να αφαιρείται άμεσα η άδεια για κάθε περίπτωση που κάποιος θα συλληφθεί να ψαρεύει παράνομα», τόνισε ο κ. Τσώλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το υπόμνημα έχει αποσταλεί και με τη συμπαράσταση και την υπογραφή όλων των Δήμων, Αρταίων, Ν. Σκουφά, Πρέβεζας, Βόνιτσας, και αναμένουν πλέον να δουν τις αποφάσεις του υπουργείου. «Βέβαια έχει αλλάξει πλέον η κυβέρνηση και έχουμε αποστείλει ήδη το υπόμνημα ώστε να παρθούν αποφάσεις. Αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε και άμεσα σε δυναμικές κινητοποιήσεις», προειδοποιούν και πάλι οι αλιευτικοί Σύλλογοι της περιοχής του Αμβρακικού.

Περιφρούρηση
Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Δήμου Αρταίων έθεσε και το ζήτημα της εξασφάλισης των μέσων ώστε να περιφρουρείται ο Αμβρακικός για παράνομη αλιεία από τις Λιμενικές αρχές. «Το ξέρουν οι άνθρωποι του Λιμενικού ότι έχουμε δίκιο όμως χρειάζονται μέσα και προσωπικό για περιφρουρήσουν τον Αμβρακικό. Κι εμείς από την πλευρά μας τι να κάνουμε σε έναν Αμβρακικό που εντοπίζεις να ψαρεύουν παράνομα, όμως μόλις ειδοποιηθεί και πλησιάσει το σκάφος του Λιμενικού κόβουν το παράνομο εργαλείο που έχουν προσαρμόσει στη βάρκα το πετάνε μέσα και εξαφανίζονται...». Ο συνάδελφός του κ. Τσώλης, πρόεδρος του αντίστοιχου αλιευτικού Συλλόγου Δήμου Νικ. Σκουφά επεσήμανε πως την ίδια στιγμή ο μόνος κλάδος που δεν έχει καμία μέριμνα αποζημίωσης είναι αυτός των αλιέων.

Ο πρόεδρος του Φορέα 
Για τα προβλήματα αυτά ζητήσαμε την άποψη και του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, καθηγητή βιολογίας Πανεπιστήμιου Πατρών Κωνσταντίνου Κουτσικόπουλου, ο οποίος επεσήμανε σχετικά: «Η προσπάθεια του Φορέα Διαχείρισης είναι να μπορέσει να ισορροπήσει την παρουσία του ανθρώπου και την προστασία του οικοσυστήματος. Θέλουμε στα πλαίσια της διαχείρισης να ισορροπήσουμε τις παραγωγικές δραστηριότητες που υπάρχουν σε ένα πλαίσιο που θα διέπει μια βιώσιμη εκμετάλλευση κι αυτό θα πρέπει να το δούμε απ’ όλες τις πλευρές, από την στεριά και από τη θάλασσα. Έχουμε μια τάση τα της θάλασσας καθώς απαιτούν άλλους τρόπους ελέγχου κ.λ.π. να τα αφήνουμε απ’ έξω και να ασχολούμαστε με ό,τι γίνεται στην ξηρά. Ο Αμβρακικός έχει την ιδιαιτερότητα να είναι μια κλειστή θάλασσα. Και θα πρέπει όλα αυτά να παρακολουθούνται παράλληλα».

Αντιδράσεις για το «νταλιάνι»
Στο μεταξύ οι Αλιευτικοί Σύλλογοι των περιοχών Άρτας, Νικ. Σκουφά ακόμη και Βόνιτσας βρέθηκαν στο νομό την Δευτέρα και συγκεκριμένα στη Δημοτική Ενότητα Φιλοθέης όπου εδρεύει ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού, με αφορμή την συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.
Έτσι συναντήθηκαν απευθείας με τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης καθηγητή βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνο Κουτσικόπουλο, αλλά και με τον Λιμενάρχη Πρέβεζας, όταν με αφορμή γνωμοδότηση του Φορέα για την εγκατάσταση ενός παραδοσιακού εργαλείου προσαρμοσμένου στην σύγχρονη εποχή ονόματι «νταλιάνι», εξέφρασαν την αντίδρασή τους, τονίζοντας ότι θα ζημιωθούν από μια τέτοια εφαρμογή.
Η αίτηση για εγκατάσταση αυτού του εργαλείου αφορά στο ύψος του στομίου του Αμβρακικού στο νότιο τμήμα από την πλευρά της Βόνιτσας και οι αλιείς μαζί με τον δήμαρχο Βόνιτσας επισκέφθηκαν το Φορέα, όπου πριν την έναρξη της συνεδρίασης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την θετική γνωμοδότηση εφαρμογής. Για το θέμα αυτό αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν στοιχεία για τη λειτουργία του και να κατατεθούν, καθώς είναι κάτι νέο και η πρόταση που έχει κατατεθεί δεν περιλαμβάνει αρκετά στοιχεία. Αντίστοιχα στοιχεία αναζητούνται και από πλευράς των αλιέων που διαμαρτύρονται επικαλούμενη την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων του κόλπου. Έτσι, λοιπόν, πλην όλων των άλλων και για αυτό το θέμα υπάρχει κινητοποίηση από μερίδα αλιέων που θα ήθελαν να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες στην συγκεκριμένη περίπτωση ώστε να μην επιβαρυνθεί η αλιευτική εκμετάλλευση με έναν επιπλέον τρόπο που θα έρθει σε ανταγωνισμό με την παραδοσιακή αλιεία.

Λιμεναρχείο Πρέβεζας
Συλλήψεις για παράνομη αλιεία στον «Κέφαλο» Αμβρακικού
Το Λιμεναρχείο Πρέβεζας ανακοινώνει ότι, στα πλαίσια αστυνομικών ελέγχων για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας μετά από συντονισμένες ενέργειες βαθμοφόρων της Υπηρεσίας, κατελήφθησαν, τρεις (03) επαγγελματίες αλιείς, οι οποίοι δρούσαν από κοινού, στην θαλάσσια περιοχή «Κέφαλος» Αμβρακικού Κόλπου, να αλιεύουν, με ένα επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος και ένα ερασιτεχνικό, χρησιμοποιώντας αντίστοιχα, δύο (02) απαγορευμένα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία τύπου μηχανότρατας (τρατάκι).
Επί των ανωτέρω εργαλείων βρέθηκε αλίευμα γαρίδας, συνολικού βάρους δεκατριών (13) κιλών. Το ανωτέρω αλίευμα κατασχέθηκε και παραδόθηκε σε ευαγή ιδρύματα. Κατά των ανωτέρω παραβατών, κινήθηκε η διαδικασία διοικητικών κυρώσεων, στο πλαίσιο της αλιευτικής νομοθεσίας.

Δημοφιλεις αναρτήσεις