Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ανακύκλωση στην αρχαία Αμβρακία

Πηγή: ixotisartas.gr
Πρωτοπόροι στην ανακύκλωση οι αρχαίοι. Η κ. Νιάρου απάντησε και στο ερώτημά μας για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονταν τα σκουπίδια τους οι κάτοικοι της Αρχαίας Αμβρακίας καθόσον ήταν πρωτοπόροι στην ανακύκλωση και όπως αποδεικνύουν οι ανασκαφές και στην Υγειονομική Ταφή Απορριμμάτων.
Η ίδια λοιπόν επισήμανε σχετικά: «στην αρχαιότητα δεν υπήρχαν οι μπλε και οι πράσινοι κάδοι, αλλά είχαν ως αποθέτες τους λάκκους στο χώμα όπου πετούσαν τα σκουπίδια ή πολλές φορές έχτιζαν αυτούς τους λάκκους και όταν γέμιζαν τους σκέπαζαν με χώμα.
Επίσης οι αρχαίοι έλληνες μας μαθαίνουν την ανακύκλωση με άλλες μεθόδους. Όταν έσπαγε ένα πήλινο αγγείο και κυρίως τα μεγάλα που αποθήκευαν λάδι ή κρασί, και κάποια στιγμή αναπόφευκτα μπορούσε να σπάσει κάποιο, χρησιμοποιούσαν τον μολύβδινους συνδέσμους ( φανταστείτε το κάτι σαν το σύγχρονο συρραπτικό, σαν συνδετήρες) και ξανακαλούσαν το αγγείο στο οποίο βέβαια μπορεί να μην αποθήκευαν πλέον υγρά αλλά στερεά, όπως αλεύρι, σιτάρι, όσπρια. Αν ήταν γυάλινο αντικείμενο με τις γνωστές μεθόδους το έλιωναν κι έφτιαχναν κάτι καινούργιο όπως και για τα μεταλλικά το ίδιο..».
Βέβαια οι αρχαίοι έλληνες δεν είχαν ανακαλύψει το πλαστικό οπότε όλα τα αντικείμενα ήταν από φυσικά και ως εκ τούτου φιλικά στο περιβάλλον υλικά, ωστόσο η κ. Νιάρου συμφώνησε ότι ήταν πρωτοπόροι στην υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων τους και πρόσθεσε: «Μας μαθαίνουν πάρα πολλά οι αρχαίοι έλληνες που δυστυχώς εμείς ξεχνάμε μεθόδους και μάλιστα εγγυημένες μεθόδους», προσθέτοντας ότι υπήρχε μια ευρηματικότητα ακόμη και από τα οστά ζώων έφτιαχναν μουσικά όργανα όπως αυτά που φιλοξενούνται από ανασκαφές στο Μουσείο Άρτας, το καύκαλο της χελώνας έφτιαχναν τη λίρα, όργανο άρρηκτα συνδεδεμένο με την λατρεία του Θεού Απόλλωνα, προστάτη της Αρχαίας Αμβρακίας. Επίσης στις ανασκαφές στην Άρτα έχουν εντοπιστεί από κόκαλα τα κουμπιά από τα ρούχα των Αμβρακιωτών, όπως επίσης κουτάλια και πολλά ακόμη αντικείμενα.

Δημοφιλεις αναρτήσεις