Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Δεν συγκινούνται οι καταναλωτές όσο μεγάλες κι αν είναι οι εκπτώσεις

Πηγή: proinoslogos.gr
Δεν βοήθησαν τελικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι ενδιάμεσες εκπτώσεις (2 έως 9 Μαΐου), σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΣΕ), ενώ αρνητικές ήταν οι κρίσεις των εμπόρων και για την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 3 Μαΐου, οπότε και άνοιξαν τα εμπορικά.
Μια άποψη που εκφράζει η ΕΣΕΕ είναι ότι λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας και της έλλειψης ρευστότητας, οι εκπτώσεις φαίνεται ότι πλέον παύουν να αποτελούν από μόνες τους ισχυρό κινητήριο μοχλό για την αύξηση της αγοραστικής κίνησης.

Όσον αφορά την Κυριακή 3 Μαΐου, διαπιστώνεται μια εδραιωμένη πλέον αρνητική στάση του επιχειρηματικού κόσμου απέναντι στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, εκτός των εορταστικών περιόδων και της τουριστικής σεζόν στους δημοφιλείς προορισμούς. Ακόμη δε και για όσους επιχειρηματίες εναρμονίζονται με το μέτρο και ανοίγουν, παρά την προσωπική τους διαφωνία, τα οφέλη είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων πενιχρά.

Έρευνα της ΕΣΕΕ 
Στην έρευνα που διενήργησε η ΕΣΕΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων το ύψος των εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου κινήθηκε κατά βάση εντός του εύρους 11-40%. Σε Γιάννενα και Πρέβεζα κυμάνθηκε από 21- 40%, στην Άρτα από 41 – 50%, ενώ στην Ηγουμενίτσα δεν πραγματοποιήθηκαν εκπτώσεις, όπως καταγράφηκε στην ΕΣΕΕ.  
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, η εκπτωτική περίοδος του Μαΐου, όσον αφορά τις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων κινήθηκε σε χαμηλότερα ή στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη πριν τις εκπτώσεις περίοδο. Όπως επισημαίνει η  ΕΣΕΕ,  χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι ότι μόνο οι 5 στους 60 εκπροσώπους αναφέρουν πως τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής τους αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά τη  διάρκεια του δεκαημέρου. Το μεγαλύτερο τμήμα των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η μείωση της αγοραστικής κίνησης κινήθηκε στο 11-20%.

Δεν βοηθούν οι Κυριακές… 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε σε επιχειρήσεις μεγάλων αστικών κέντρων το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 3 Μαΐου δεν επιδρά θετικά στο ύψος των πωλήσεων. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η επιπλέον μέρα που άνοιξαν οι επιχειρήσεις δεν αύξησε τον συνολικό τους τζίρο, καθώς οι δύο στις τρεις, την Κυριακή 3 Μαΐου σημείωσαν τζίρο μικρότερο από τον μέσο τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας. 
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, αν σε αυτό το ποσοστό συνυπολογιστεί το 23% των επιχειρηματιών που δήλωσε ότι την Κυριακή οι  πωλήσεις τους κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας, βγαίνει το συμπέρασμα ότι μόλις μία στις δέκα επιχειρήσεις επωφελήθηκε από την επιπλέον μέρα λειτουργίας.
Δυσμενέστερα είναι τα συμπεράσματα για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή που δεν απασχολούν προσωπικό και ο τζίρος τους το 2014 δεν υπερέβη τις 30.000€. Καμία από αυτού του τύπου επιχείρηση δεν δήλωσε ότι ο τζίρος την Κυριακή ήταν μεγαλύτερος από τον μέσο τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας. Αντιθέτως, το 14% των επιχειρήσεων που απασχολούν υπαλλήλους καθώς και το 20% αυτών που ο τζίρος τους για το 2014 ήταν μεγαλύτερος των 30.000€, αναφέρει ότι οι πωλήσεις την Κυριακή ανήλθαν σε υψηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Δημοφιλεις αναρτήσεις