Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα

Πηγή: proinoslogos.gr
Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία απειλούν την βιωσιμότητά τους. Κινητοποιήσεις από εργαζόμενους σε ΕΚΑΒ Ηπείρου και επίσχεση εργασίας από γιατρούς για εφημερίες Μέτωπα παντού έχει ανοίξει η Κυβέρνηση εντός κι εκτός Ελλάδας, με τον χρόνο να την πιέζει ασφυκτικά, αφού όσο δεν προχωρούν οι  διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους για να κλείσει επιτέλους η πολυπόθητη συμφωνία και να ξεκινήσει η ροή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας. 

Ένας ζωτικός κλάδος για την κοινωνία που σήμερα βρίσκεται σε αδιέξοδη κατάσταση είναι αυτός της Υγείας, με τα προβλήματα να μην έχουν τέλος! Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα έχουν δημιουργήσει τεράστιο «πονοκέφαλο» στις Διοικήσεις των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, τα οποία εδώ και καιρό βρίσκονται στο «κόκκινο», με το Υπουργείο Υγείας να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις σημερινές προκλήσεις.  
Στο μεταξύ, χθες αντιπροσωπεία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος πραγματοποίησε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζο, ο οποίος δεσμεύτηκε (!)  για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υγεία μέχρι τέλους του έτους, με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις 
Ήδη οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Ηπείρου – Κέρκυρας - Λευκάδας βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ. 
Μάλιστα, οι δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετές, αφού, όπως λένε, παραμένουν αναπάντητα τα εξής:
•  Κάλυψη νησιωτικών & τουριστικών περιοχών (Λευκάδα, Κέρκυρα, παράλιες περιοχές Πρέβεζας,  Θεσπρωτίας).
•  Ασθενοφόρα οχήματα (πεπαλαιωμένος στόλος).
•  Καταβολή παλαιών δεδουλευμένων (διακομιδές ασθενών εκτός νομού).
Οι εργαζόμενοι απέχουν από επανεξετάσεις , εξιτήρια, διακομιδές στις  7, 12,13 και 14 Μαϊου. Όλα τα ασθενοφόρα θα χρησιμοποιούνται μόνο για τα επείγοντα περιστατικά.
Στο μεταξύ, και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ηπείρου συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις, με την μορφή – σε πρώτη φάση – της επίσχεσης εργασίας. Βασικό αίτημα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Βασ. Καφαράκη η πληρωμή των χρωστούμενων εφημεριών, η χρηματοδότηση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, καθώς και η άμεση πρόσληψη προσωπικού.

Αναβρασμός και στα φαρμακεία…
Την ίδια ώρα και οι φαρμακοποιοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού οι η κατάσταση με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ δεν έχει εξομαλυνθεί, με αποτέλεσμα να απειλείται ακόμη και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. 
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μόλις χθες (Τρίτη 5 Μαΐου) πληρώθηκε το ήμισυ των οφειλών του Ιανουαρίου, ενώ είναι άγνωστη η προοπτική εξόφλησης του υπολοίπου μισού από τις συνταγές Ιανουαρίου. Παράλληλα χωρίς καμία προοπτική παραμένουν οι ανεξόφλητες οφειλές του 2011 και του 2012 – συνολικού ύψους περίπου 30.000.000,00 ευρώ πανελλαδικά – και ακόμη χειρότερα οι σχετικές πιστώσεις για τα έτη αυτά επιστράφηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η Μερ. Τζούφη στον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων

• Με τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπ. Ιωαννίνων Μηνά Πασχόπουλο συναντήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη. 
Από τη μεριά του κ. Πασχόπουλου τέθηκαν μια σειρά σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει η Ιατρική Σχολή εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των τελευταίων χρόνων, όπως η έλλειψη εξοπλισμού ή η ανάγκη εκσυγχρονισμού του, η έλλειψη χώρων και ιδιαίτερα η έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας, η άμεση ανάγκη αποκατάστασης φθορών και συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, ώστε να είναι λειτουργικές, ο μεγάλος αριθμός φοιτητών σε σχέση με τις υποδομές και οι μεγάλες ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ, εργαστηριακό και τεχνικό προσωπικό.
Η κ. Τζούφη, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, ενημέρωσε τον κ. Πασχόπουλο για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Υγείας και για τους άμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους στους τομείς αυτούς, σημειώνοντας ότι η Παιδεία κι η Υγεία αποτελούν τομείς πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και άμεσης χρηματοδότησης αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. 
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη εκ μέρους της Ο.Μ. Πανεπιστημίου του ΣΥΡΙΖΑ οι κ.κ. Μποζίδης Πέτρος και Κούκλης Παναγιώτης, ενώ συμμετείχε και ο κ. Μπάμπης Ματσούκας, πρόεδρος του συλλόγου ΕΤΕΠ Παν/μίου Ιωαννίνων (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό προσωπικό).

Δημοφιλεις αναρτήσεις