Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Άρτα, πενθήμερο από 4 Ιουλίου έως 29 Αυγούστου στα καταστήματα

Το ρεπορτάζ από την Ηχώ της Άρτας για τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας.
Πενθήμερο από 4 Ιουλίου έως 29 Αυγούστου. Απόφαση για το πενθήμερο που ομόφωνα ψηφίστηκε πήρε η Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας και θα αφορά στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, όπου τα καταστήματα στην Άρτα θα είναι κλειστά το Σάββατο από 4 Ιουλίου έως και το Σάββατο 29 Αυγούστου.
Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δημήτρης Χουλιάρας σχολίασε ότι «τις ημέρες πριν τη συνέλευση δέχθηκε περί τα 80 με 100 τηλεφωνήματα για το θέμα του πενθημέρου, προσθέτοντας ότι
«Είπα και στη συνέλευση επαναλαμβάνω και σήμερα: θα προτιμούσα να με έχουν πάρει τόσα τηλέφωνα για πιο σημαντικά πράγματα από το πενθήμερο του καλοκαιριού. Θεωρώ ότι είναι το τελευταίο πράγμα το να κλείσουμε επτά μέρες το χρόνο από το να κλείσουμε οριστικά τα μαγαζιά μας...».


Τη Γενική Συνέλευση απασχόλησαν ακόμη το ζήτημα της Κυριακάτικης αργίας με τον κ. Χουλιάρα να επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής η νομοθεσία αναφέρει οχτώ Κυριακές το χρόνο για την λειτουργία των καταστημάτων με τις πρώτες αναφορές να υπάρχουν ότι θα αλλάξει ο νόμος, όμως ο Σύλλογος έφερε ήδη το θέμα στην Γενική Συνέλευση προκειμένου να είναι έτοιμος ακόμη και πριν τις όποιες αποφάσεις της Κυβέρνησης, λέγοντας ότι η ομόφωνη απόφαση αφορά σε δυο μόνο Κυριακές το χρόνο παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Ρυθμίσεις οφειλών βάσει εισοδηματικών κριτηρίων ζητά με ομόφωνη απόφαση της ετήσιας Γενικής του Συνέλευσης ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών με τον πρόεδρο Δημήτρη Χουλιάρα να υπογραμμίζει πως ο εμπορικός κόσμος του νομού δεν διεκδικεί κάτι διαφορετικό από ό,τι σήμερα ζητά η Ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές, δηλαδή ρήτρα ανάπτυξης.
«Λέμε ότι θέλουμε να πληρώνουμε με βάση τα εισοδήματά μας κι έτσι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας. Διότι διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο οπότε από που θα εισπράξει το κράτος;», τόνισε ο κ. Χουλιάρας ο οποίος εξήγησε ότι και προ της συνέλευσης το Διοικητικό Συμβούλιο είχε θέσει το αίτημα στο υπουργείο με υπόμνημα στο αρμόδιο υπουργείο, υπογραμμίζοντας: «Λέμε πολύ απλά ότι οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται βάση εισοδηματικών κτηρίων, δηλαδή να λαμβάνεται υπόψη τι εισόδημα έχει η κάθε επιχείρηση κι από κει και πέρα το 20% με 30% να πηγαίνει σε πάγιες υποχρεώσεις όπως είναι η εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι τράπεζες.
Πριν δυο με τρία χρόνια μιλούσαμε για ρυθμίσεις 100 δόσεων για να μπορέσουν να ανασάνουν οι επιχειρήσεις. Τώρα πλέον δεν μιλάμε καν για τέτοια πράγματα. Τώρα μιλάμε μόνο για εισοδηματικά κτήρια αλλιώς δεν θα μπορέσει καμία επιχείρηση έτσι όπως είμαστε αυτή τη στιγμή».
Ο κ. Χουλιάρας, σχολιάζοντας και την υφιστάμενη κατάσταση μίλησε για την ανάγκη παύσης του κλίματος τρομοκρατίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από την απουσία οποιασδήποτε κίνησης στην αγορά. «Ο κόσμος κρατάει τα χρήματα του. Το λέγαμε και πρόσφατα με αφορμή τα χρήματα που δόθηκαν για τις αποζημιώσεις που δεν φάνηκαν στην αγορά. Είπα και τότε ότι καλό θα ήταν να κλείσουμε τις τηλεοράσεις για να δούμε πόσο διαφορετικά θα κινούνταν η οικονομία. Όμως πλέον νομίζω ότι είμαστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Τη Δευτέρα θα ξέρουμε τι αποφάσεις θα έχουν παρθεί...» είπε, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή τίποτε δεν είναι συγκεκριμένο ούτε για το ποια μέτρα τελικά θα περιλαμβάνει η όποια συμφωνία, αν επέλθει.

Κινητοποιήσεις... με γνωστά τα μέτρα 
Μάλιστα ο ίδιος εξήγησε ότι τέθηκε ένα θέμα στην Γενική Συνέλευση για έναρξη κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας Εμπορικού Συλλόγου, κάτι που όμως δεν αποφασίστηκε διότι όπως εξήγησε ο κ. Χουλιάρας «Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ούτε μέτρα ούτε συμφωνίες, διάφορα μόνο που ακούγονται σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις κι από τη μια πλευρά και από την άλλη. Όμως συγκεκριμένα το τι μέτρα θα υπάρξουν δεν το ξέρουμε. Οι αποφάσεις μας επ’ αυτού, ήταν, λοιπόν, ότι μόλις αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα μέτρα και γίνουν γνωστές δηλαδή οι αποφάσεις που θα έχουν δρομολογηθεί θα ξεκινήσουμε και να είστε σίγουρη ότι θα το κάνουμε πολύ δυναμικά. Δυναμικά διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χώρος στις επιχειρήσεις μας για να χωρέσουν άλλα μέτρα. Υπάρχουν τα προηγούμενα, αν μπουν κι επόμενα, δεν θα υπάρχει λόγος να κρατάμε την επιχείρησή μας ανοιχτή».

Mεγαλύτερες συμμετοχές 
Για την πρόσκληση σε σύγκληση Γενικής Συνέλευσης σε δυο αλλεπάλληλες χωρίς απαρτία και στην οριστική ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής της την Τετάρτη, ο κ. Χουλιάρας εξήγησε ότι «Δεν υπάρχει απροθυμία συμμετοχής. Αυτό γίνεται πάντα σε μας ώστε να καταλήγουμε στην τρίτη σύγκληση για να μην φέρνουμε τα μέλη μας δυο φορές πριν χωρίς να διεξάγεται η διαδικασία και τους ταλαιπωρούμε. Αυτό γίνεται σε όλα τα Σωματεία σε όλους τους Συλλόγους καταλήγουν πάντα στην τρίτη φορά για να μην τους φέρνουμε και τους ξαναφέρνουμε τους συναδέλφους.
Αυτό γίνεται συνέχεια λοιπόν δεν είναι κάτι νέο, η διαδικασία γίνεται την τρίτη φορά και η Συνέλευση είχε συμμετοχή από τους 134 που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές προσήλθαν 77. Το νούμερο αυτό είναι ικανοποιητικό απλά εμείς θα θέλαμε σε μια εποχή τέτοια όπου υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα να υπάρχει μια συμμετοχή μεγαλύτερη ώστε τουλάχιστον να ενημερωθούν...».
Ο κ. Χουλιάρας όταν ρωτήθηκε πού αποδίδει το γεγονός της όχι μαζικής συμμετοχής των μελών στην διαδικασία δεδομένων και των σημερινών καταστάσεων που θα υπαγόρευαν μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από τα όργανα, απάντησε: «Υπάρχει ένα γενικό φαινόμενο απαξίωσης στα συνδικαλιστικά όργανα. Να σας πω τα στοιχεία για όλη την Ελλάδα, στις συνελεύσεις συμμετέχει ένα 20 έως 30% αυτών που ψήφισαν σε βαθμό που για μας όπου συμμετέχει ένα 60 με 70% θεωρείται επιτυχία. Όμως αυτή η απαξίωση πρέπει να ξέρουν οι συνάδελφοι ότι φέρνει τις διεκδικήσεις μας πίσω. Την ίδια στιγμή όμως ως Εμπορικός Σύλλογος Άρτας είμαστε στο μέσο όρο και από τις πόλεις της Ελλάδας με τις μεγαλύτερες συμμετοχές. Ακόμα και αυτή η συμμετοχή των 77 ατόμων από τα 134 που ψήφισαν στις εκλογές, θεωρείται πολύ μεγάλη. Για παράδειγμα στην Αθήνα ο Εμπορικός Σύλλογος κάνει συνελεύσεις με 50 άτομα οπότε όταν εμείς εδώ κάνουμε με 70 καταλαβαίνετε τι επιτυχία υπάρχει.
Όμως εγώ επιμένω, λόγω της κατάστασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή, να λέω ότι θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότεροι. Κι αυτό, κρίνοντας από τα τηλέφωνα που μου κάνουν καθημερινά, εκτιμώ ότι εκεί στην διαδικασία θα έπρεπε να είναι περισσότεροι και να ενημερωθούν αλλά και να θέσουν όλα τα θέματα. Να ρωτήσει ο καθένας, να ενημερωθεί ακόμη και να εκτονωθεί».

Σημαία μας
Ο κ. Χουλιάρας επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η διεκδίκηση ρυθμίσεων πληρωμών των εμπόρων με βάση εισοδηματικά κριτήρια θα πρέπει να αποτελεί τη σημαία των διεκδικήσεων του κλάδου, αναφέροντας παράλληλα: «Στην διαδικασία που γίνονταν ταυτόχρονα με τη Συνέλευση του Συλλόγου στην Πάτρα με την παρουσία του Διοικητή του ΟΑΕΕ, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Βορειοδυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων μετέφερε κάποια αιτήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας για εισοδηματικά κριτήρια στις ρυθμίσεις οφειλών. Ο κ. Χουλιάρας ανακοίνωσε ότι στην διαδικασία αυτή υπήρξε διαβεβαίωση ότι στις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθεί τροπολογία από την κ. Βαλαβάνη, κι ότι τουλάχιστον για τον ΟΑΕΕ θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού.

Τα ωράρια 
Τη Γενική Συνέλευση απασχόλησαν ακόμη το ζήτημα της Κυριακάτικης Αργίας με τον κ. Χουλιάρα να επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής η νομοθεσία αναφέρει οχτώ Κυριακές το χρόνο για την λειτουργία των καταστημάτων με τις πρώτες αναφορές να υπάρχουν ότι θα αλλάξει ο νόμος, όμως ο Σύλλογος έφερε ήδη το θέμα στην Γενική Συνέλευση προκειμένου να είναι έτοιμος ακόμη και πριν τις όποιες αποφάσεις της Κυβέρνησης, λέγοντας ότι η ομόφωνη απόφαση αφορά σε δυο μόνο Κυριακές το χρόνο παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
«Περιμένουμε βέβαια την καινούρια απόφαση για τις Κυριακές όπως και γενικά για τα ωράρια λειτουργίας. Από την πλευρά μας έχουμε τη θέση ότι τα ωράρια θα πρέπει να μπορεί να αποφασίζονται από τους Εμπορικούς Συλλόγους να κατατίθενται και να εγκρίνονται από τις Περιφερειακές Ενότητες. Δεν μπορεί δηλαδή η Άρτα να έχει ίδιο ωράριο το καλοκαίρι με τη Μύκονο, ούτε η Μύκονος με την Αράχοβα το χειμώνα. Ούτε βέβαια η Μύκονος με την Άρτα τον χειμώνα. Δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε ένα γενικό ωράριο σε όλη την Ελλάδα».

Εμποροπανήγυρις και έκθεση 
Ομόφωνα ο Εμπορικός Σύλλογος αποφάσισε στην συνέλευση να ζητήσει τη συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή των προέδρων Εμπορικού Συλλόγου, Επιμελητηρίου, Χρήστου Παπάζογλου, Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου (ΑΔΑΕ ΟΤΑ) Κ. Πανέτα, και προέδρου της Τοπικής Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Χ. Παναγιωτόπουλου, που μέχρι 30 Ιουνίου να συνεδριάσουν και να φτιάξουν το πλάνο για την Εμπορική Έκθεση, το Παζάρι και τις άλλες ενέργειες τις παράλληλες εκδηλώσει στο κέντρο της πόλης.
Να φτιάξουν το πλάνο διετίας, όπως είπε ο κ. Χουλιάρας, και πρόσθεσε ότι ήδη «υπάρχει πληροφόρηση από την ΑΔΑΕ ΟΤΑ ότι έχει ξεκινήσει η μελέτη για τον μόνιμο στεγασμένο εκθεσιακό χώρο κι όπως επισήμαναν μέχρι το Φθινόπωρο η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί ενώ μέσα στην επόμενη διετία ανάλογα και με την εξασφάλιση χρηματοδότησης θα έχει γίνει όπως μας είπαν και ο χώρος. Εμείς είπαμε ότι οι τέσσερις πρόεδροι που έχουν να κάνουν με το εμπόριο είναι οι αρμοδιότεροι να καθίσουν μέχρι 30 Ιουνίου και να φτιάξουν το πλάνο για το Παζάρι. Από χθες το βράδυ αποστείλαμε την απόφαση αυτή προς όλους και κοινοποιήσαμε στους υπόλοιπους φορείς ώστε να παρθούν οι αποφάσεις να δημοσιευθούν στα ΜΜΕ και να προχωρήσουμε στην υλοποίησης μέχρι το Σεπτέμβριο, και από κει και πέρα να προχωρήσουμε στο πλάνο και για την επόμενη χρονιά. Αν δεν γίνει αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος αποφάσισε να μην συμμετέχουμε σε καμία ενέργεια. Διότι θεωρούμε παράλογο να συμμετέχει στην εμπορική έκθεση μόνο ο εμπορικός Σύλλογος κι όχι οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς Επιμελητήριο και Ομοσπονδία. Δεν έχει νόημα και είναι παράλογο».
Ο κ. Χουλιάρας σχολίασε ότι η ενέργεια της παράλληλης έκθεσης που είχε αποφασιστεί σε συνεργασία με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή πέτυχε να περιορίσει από τον πρώτο χρόνο το παζάρι και πέρυσι αυξήθηκε σε τετραγωνικά, φτάνοντας στα 1.200, ενώ για φέτος υπήρξε μια πληροφόρηση από την ΑΔΑΕ ότι θα πάει για 2.000 τμ και ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις παράγκες. Όμως επέμεινε ότι πρέπει να στηρίξουν το θέμα και να συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί αρμόδιοι φορείς.

Πενθήμερο από 4 Ιουλίου έως 29 Αυγούστου
Για το πενθήμερο η απόφαση που ομόφωνα ψηφίστηκε στη Συνέλευση και θα εφαρμοστεί αφορά στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, όπου τα καταστήματα στην Άρτα θα είναι κλειστά το Σάββατο από 4 Ιουλίου έως και το Σάββατο 29 Αυγούστου.
Για το θέμα αυτό ο κ. Χουλιάρας σχολίασε ότι «τις ημέρες πριν τη συνέλευση δέχθηκε περί τα 80 με 100 τηλεφωνήματα για το θέμα του πενθημέρου, προσθέτοντας ότι «Είπα και στη συνέλευση επαναλαμβάνω και σήμερα: θα προτιμούσα να με έχουν πάρει τόσα τηλέφωνα για πιο σημαντικά πράγματα από το πενθήμερο του καλοκαιριού. Θεωρώ ότι είναι το τελευταίο πράγμα το να κλείσουμε επτά μέρες το χρόνο από το να κλείσουμε οριστικά τα μαγαζιά μας...».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Αν και το Διοικητικό Συμβούλιο στο συγκεκριμένο θέμα μπορεί να πάρει από μόνο του απόφαση δεν το κάνει ποτέ. Φέρνει πάντα το θέμα στη γενική συνέλευση για να αποφασίσουν οι συνάδελφοι. Και κάθε χρόνο τους καλούμε κάνουμε εμείς μια πρόταση και αν υπάρχει άλλη δεύτερη ή τρίτη μπαίνουν στην ψηφοφορία. Η πρόταση του Συλλόγου ήταν να είμαστε κλειστά Ιούλιο και Αύγουστο. Δεν υπήρξε άλλη πρόταση και ψηφίστηκε ομόφωνα. Και πρέπει να πούμε ότι εμείς ως ΔΣ τηρούμε τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και δεν μπορούμε να πάρουμε άλλες διαφορετικές από αυτές».

Δεν γίνεται με... γκάλοπ
Όσο για την πρόταση που κατατέθηκε από το ΔΣ στην Συνέλευση και τα τηλεφωνήματα που δέχονταν το προηγούμενο διάστημα ο κ. Χουλιάρας εξήγησε ότι καθώς καθυστέρησε η διαδικασία Συνέλευσης όσοι τηλεφωνούσαν ρωτούσαν για την εφαρμογή πενθημέρου το οποίο επιθυμούν, ενώ για αρκετές διαφορετικές φωνές που ακούγονται τα τελευταία χρόνια και φτάνουν μέχρι και τον τοπικό τύπο, ο ίδιος επισήμανε ότι «Αυτά που λέτε ότι καταγράψατε πέρυσι και με σχετικό ρεπορτάζ εγώ τα ακούω επίσης έξω. Ακούω διάφορα πράγματα αλλά τα ακούω εκτός Γενικής Συνέλευσης Εκεί που πρέπει να έρθουν και να πουν την άποψή τους και να καταθέσουν τη δική τους πρόταση δεν έρχονται. Δεν υπάρχει διαφορετική άποψη για το πενθήμερο στις Γενικές μας συνελεύσεις. Κι επιμένω: Για να φανεί αυτή η όποια διαφωνία θα πρέπει να εκφραστεί στα όργανά μας. Δεν μπορώ εγώ να κάνω γκάλοπ στην αγορά και βάση του γκάλοπ να πάρω απόφαση. Εγώ πρέπει να εφαρμόσω τις αποφάσεις της Συνέλευσης».

Δημοφιλεις αναρτήσεις