Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Τι μας φέρνει η δεκαετία του 2020

Τι θα συμβεί στη δεκαετία του 2020; Εάν η ιστορία είναι ένας οδηγός να μας πει το μέλλον, οι προοπτικές μας δεν είναι και τόσο καλές.

Εδώ είναι μερικές σημαντικές προβλέψεις: Στάσιμοι πραγματικοί μισθοί, συγκρατημένο βιοτικό επίπεδο για τις κατώτερες και μεσαίες τάξεις, επιδείνωση της ανισότητας των πλούτου, περισσότερες ταραχές και εξεγέρσεις, συνεχής πολιτική πόλωση, περισσότεροι ελίτ που ανταγωνίζονται για περιορισμένες θέσεις εξουσίας.

Χάρη στην παγκοσμιοποίηση, όλα αυτά δεν θα συμβούν μόνο σε μια χώρα αλλά στην πλειοψηφία των χωρών του κόσμου.

Υπάρχει επίσης μια χαμηλή έως μέτρια πιθανότητα ενός  σοκ, όπως μια περιβαλλοντική κρίση, μια πανούκλα ή μια οικονομική κρίση - που θα ξεκινήσει μια περίοδο ακραίας βίας. Και υπάρχει μια πολύ μικρότερη πιθανότητα να δούμε μια τεχνολογική πρόοδο, όπως η βιομηχανική επανάσταση, που μπορεί να μετριάσει την πίεση κατά τα έτη 2020 εως 2030, και να αντιστρέψει τις παραπάνω τάσεις.

Αυτές δεν είναι μόνο εικασίες. Πρόκειται για προβλέψεις που έγιναν με βάση πολλά μοντέλα εξομοίωσης , τα οποία χρησιμοποιούν δεκάδες μελέτες περιπτώσεων πολιτισμών τα τελευταία 5.000 χρόνια για να αναζητήσουν μαθηματικά πρότυπα στην ανθρώπινη ιστορία.


Δημοφιλεις αναρτήσεις