Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Τα τοξικά χημικά κατεβάζουν το IQ των παιδιών

Eμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε τις δυνατότητες να κάνουμε τέτοιες έρευνες. Στην Αμερική όμως:

Οι χημικές ουσίες που φοβόμασταν παλιότερα, τα πιο βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος είναι λιγότερο απειλητικά για τους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους των παιδιών από ό, τι πριν από δύο δεκαετίες. Αλλά δύο νέες απειλές μπορεί να πάρουν τη θέση τους: φυτοφάρμακα και τα επιβραδυντικά φλόγας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, τα επιβραδυντικά φλόγας είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια 162 εκατομμυρίων βαθμών IQ μεταξύ των παιδιών στις ΗΠΑ μεταξύ 2001 και 2016.



Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των παιδιών που εκτέθηκαν σε τοξίνες από το 2001 έως το 2016, το ποσοστό της απώλειας IQ λόγω έκθεσης σε επιβραδυντικά φλόγας και φυτοφάρμακα αυξήθηκε από 67% σε 81%. Τα επιβραδυντικά φλόγας μπορούν να βρεθούν σε οικιακά έπιπλα και ηλεκτρονικά, ενώ τα φυτοφάρμακα μπορούν να καταναλωθούν όταν παραμείνουν στην παραγωγή.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Molecular and Cellular Endocrinology , εξέτασε τις τέσσερις χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον εγκέφαλο ενός παιδιού που αναπτύσσεται περισσότερο: μόλυβδος, υδράργυρος, παρασιτοκτόνα και πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (αλλιώς γνωστοί ως επιβραδυντές φλόγας).

Η ΕΡΑ έχει απαγορεύσει περίπου 37 φυτοφάρμακα, αν και περισσότερα από 500 έχουν χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ. Άλλα 97 έχουν αποσυρθεί οικειοθελώς από τους κατασκευαστές φυτοφαρμάκων.

Περισσότερες από δώδεκα πολιτείες έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που περιορίζει τη χρήση επιβραδυντικών φλόγας σε προϊόντα όπως τα έπιπλα, τα χαλιά και τα παιδικά παιχνίδια, αλλά καμία από τις χημικές ουσίες δεν απαγορεύεται ομοσπονδιακά.

Δημοφιλεις αναρτήσεις