Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

H ιστορία των πρώτων BBS στην Ελλάδα

 Η ιστορία του ελληνικού Internet και των πρώτων Bulletin Board Systems (BBS) στην Ελλάδα ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του '80 και τις αρχές του '90. Τα πρώτα BBS λειτουργούσαν σαν ψηφιακοί πίνακες ανακοινώσεων όπου οι χρήστες μπορούσαν να ανταλλάσσουν μηνύματα, αρχεία και να συμμετέχουν σε online συζητήσεις μέσω τηλεφωνικών γραμμών.

Το πρώτο ελληνικό BBS ήταν το 'Αθηναϊκό BBS', το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1986. Ακολούθησαν άλλα όπως το 'Πανελλήνιο BBS' και το 'Θεσσαλονίκη BBS'. Αυτά τα συστήματα ήταν προπάτορες του σύγχρονου Internet στην Ελλάδα και συνέβαλαν στη διάδοση της χρήσης των υπολογιστών και της επικοινωνίας μέσω δικτύου.

Το ελληνικό Internet άρχισε να παίρνει μορφή με την ίδρυση του 'GRnet' το 1992, το οποίο ήταν το πρώτο ελληνικό δίκτυο που παρείχε πρόσβαση στο Internet. Το GRnet συνδέθηκε με το διεθνές δίκτυο μέσω του EUnet (European Unix Network), παρέχοντας πρόσβαση σε πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα.

Με την πάροδο του χρόνου, το Internet έγινε πιο προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, και τα BBS άρχισαν να υποχωρούν μπροστά στην έλευση του World Wide Web. 

Δημοφιλεις αναρτήσεις