Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Mεσογειακή διατροφή



Η μεσογειακή διατροφή  συνδέεται με 23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου στις γυναίκες. 
Μια νέα μελέτη υπογραμμίζει μια μείωση 23 τοις εκατό στα ποσοστά θνησιμότητας στις γυναίκες που ακολουθούν τη δίαιτα, παρέχοντας ακόμη περισσότερες αποδείξεις για τα οφέλη που προκύπτουν από την εναλλαγή επεξεργασμένων τροφίμων με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα αρχεία 25.315 γυναικών που παρακολουθήθηκαν για 25 χρόνια έδειξαν ότι εκείνες των οποίων οι διατροφικές συνήθειες ταίριαζαν τακτικά με το μεσογειακό μοντέλο είχαν περισσότερο από το ένα πέμπτο λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά την περίοδο της μελέτης, σε σύγκριση με εκείνες που δεν ακολουθούσαν δίαιτα. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα από το Brigham and Women's Hospital (BWH), μέρος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, μπόρεσε να εντοπίσει βιολογικές αλλαγές που μπορεί να εξηγήσουν γιατί η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με τη μακροζωία . Μια μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, με το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους. Οι πρωτεΐνες μπορούν να προέρχονται από μικρές ποσότητες ψαριών, πουλερικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών. Το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλκοόλ περιορίζονται στο ελάχιστο.  jamanetwork.com

Δημοφιλεις αναρτήσεις