Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Παρουσίαση βιβλίου

Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΌΡΡΑΟΝ» και το ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ παρουσιάζουν το βιβλίο του Ψυχαναλυτή Δρ. Χάρη Μωρίκη «…Εκόμισα εις την Τέχνην» στην Άρτα στο χώρο Θεατράκι Αγίου Κωνσταντίνου 4 την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012 και ώρα 20.30.
Πρόκειται για την παρουσίαση ενός ξεχωριστού βιβλίου από τις εκδόσεις Ποταμός, ένα δοκίμιο, το οποίο αποτολμά μια «εξήγηση» της δύναμης των μεγάλων έργων τέχνης στον ψυχισμό μας, του ίδιου του αισθητικού πάθους.

Το βιβλίο αυτοπροσδιορίζεται ως μια «Ψυχαναλυτική συνεισφορά στο αίνιγμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας». Πρόκειται για μια πρωτότυπη προσέγγιση της Καβαφικής ποίησης από ψυχαναλυτική σκοπιά, με απώτερο στόχο την εγκαινίαση μιας νέας αισθητικής θεωρίας.
Ο Χάρης Μωρίκης μας προσκαλεί με το βιβλίο αυτό σε μια βαθιά κατανοητική εμβάπτιση στην ουσία του αισθητικού φαινομένου το οποίο τοποθετεί στην άχρονη φάση της ναρκισσιστικής ευδαιμονίας. Συντροφευμένοι από την ποίηση του Καβάφη, την οποία χρησιμοποιεί ο συγγραφέας ως ένα εξαίσιο «παράδειγμα», η κατανόηση σε αμυδρές περιοχές φωτίζεται και εξανθρωπίζεται.
Το βιβλίο «..Εκόμισα εις την τέχνη» είναι βιβλίο «για όσους καίγονται από τον πυρετό της ύπαρξης», για όσους αγαπούν την τέχνη και για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν το αίνιγμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η παρουσίασή του στην Άρτα, στο φιλόξενο χώρο Θεατράκι, θα συνοδευτεί από μια μικρή έκθεση σχεδίων με μολύβι της ζωγράφου Εύης Θεοφανίδου, εμπνευσμένα από την ποίηση του Καβάφη. Τον συγγραφέα θα προλογίσει ο Δρ. φιλοσοφίας Κωνσταντίνος Ακρίβος ενώ το δύσκολο εγχείρημα της ανάγνωσης ποιημάτων του Καβάφη έχει επωμιστεί ο ηθοποιός Ραφαήλ Στεργίου.

Δημοφιλεις αναρτήσεις