Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Oι ανασκαφές στο μικρό θέατρο

ixotisartas.gr
Εντατικά γίνονται οι ανασκαφικές εργασίες στην οδό Κομμένου για την αποκάλυψη της Δυτικής Νεκρόπολης και της Ταφικής Πομπικής οδού. Μόνιμη έκθεση στο Μουσείο της Νικόπολης και μηνιαία έκθεση στο Μουσείο της Άρτας.

Δυο ξεχωριστές εκθέσεις άνοιξαν χθες, Τετάρτη 18 Μαϊου, από τη ΛΓ Εφορεία Προϊστορικών και κλασικών Αρχαιοτήτων στα Αρχαιολογικά Μουσεία Άρτας και Νικόπολης, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι για ένα μήνα και αφορά την ιστορία των ανασκαφικών ερευνών στην περιοχή η οποία προβάλλεται με ειδικά πόστερ, στο χώρο του Μουσείου, ενώ στο Μουσείο της Νικόπολης, η έκθεση θα είναι μόνιμη από τούδε και στο εξής και αφορά την προβολή οπτικοακουστικού υλικού σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, δίνοντας την αίσθηση στον θεατή ότι βρίσκεται στο παρελθόν.

(19/5/2011)

theatraki ergasies 2011 5os

Μέχρι τέλη του Μαΐου θα υπάρχει στο χώρο της Νικόπολης και μια ειδική έκθεση για το κοινό που αφορά στα παλιά Κλωστήρια Πρέβεζας, τα οποία δεν λειτουργούν πλέον όμως έχουν μια μεγάλη ιστορία στην περιοχή. Και αυτή η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ΛΓ ΕΠΚΑ και αφορά οπτικοακουστικό υλικό που θα προβάλλεται στο χώρο.

Η Διεθνής ημέρα Μουσείων «γιορτάζεται πιο οργανωμένα τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα με δωρεάν επισκέψεις και ειδικές διοργανώσεις εκδηλώσεων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία τα τελευταία χρόνια. Η δράση αυτή κρίνεται πολύ θετικά ως προς την προβολή των μνημείων και της ιστορίας.

Όμως ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν παραμένει άλυτο το σοβαρό ζήτημα της πρόσληψης προσωπικού, προκειμένου οι αρχαιολογικοί χώροι να λειτουργήσουν κανονικά για τους επισκέπτες, κάτι που εξακολουθεί να προβληματίζει τις κατά τόπους Διευθύνσεις και Υπηρεσίες.

Με αφορμή την Διεθνή ημέρα Μουσείων, αναζητήσαμε την εκτίμηση για την επισκεψιμότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άρτας από τον αναπληρωτή προϊστάμενο Γιώργο Ρήγινο, ο οποίος μεταξύ άλλων μας ανέφερε ότι «σε επίπεδο Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας η επισκεψιμότητα δεν είναι μεγάλη, παρά το γεγονός ότι από αυτή την εκτίμηση εξαιρείται η εκπαιδευτική κοινότητα, καθότι το Μουσείο έχουν επισκεφθεί όλα τα σχολεία της περιοχής ακόμη και τα Νηπιαγωγεία. Επίσης έρχονται οργανωμένες ομάδες που επισκέπτονται την πόλη, όμως παρόλα αυτά η επισκεψιμότητα δεν κινείται στα επίπεδα που θα περίμενε κανείς για ένα νέο και τόσο καλά οργανωμένο Μουσείο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα σχετικά διευρυμένο ωράριο, παρά τις δυσκολίες που διανύουμε ως χώρα και όπου άλλα Μουσεία έχουν περιορίσει πολύ το ωράριο λειτουργίας. Το Εθνικό Μουσείο, το Βυζαντινό, λειτουργούν πλέον μέχρι τις 3 το μεσημέρι όταν εμείς λειτουργούμε μέχρι νωρίς το απόγευμα», ανέφερε ο κ. Ρήγινος.

Στο μεταξύ ήδη έχει καταγραφεί μια αύξηση των επισκεπτών από την Βόρεια Ελλάδα, η οποία σύμφωνα και με τον κ. Ρήγινο οφείλεται στην ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού που έχει μειώσει κατά πολύ τις αποστάσεις. Οι επισκέπτες από τα Βόρεια της χώρας είχαν αρχίσει να ανεβάζουν τους δείκτες επισκεψιμότητας στα μνημεία της Άρτας και το Μουσείο από το 2009 ακόμη, πριν θεσπιστεί και το εισιτήριο για την ΛΓ ΕΠΚΑ, το οποίο έχει εφαρμοστεί από τις αρχές του χρόνου.

Δεν διατίθενται ακόμη

Στο μεταξύ η πρωτοποριακή εφαρμογή του κοινού εκπτωτικού εισιτηρίου με διάρκεια μιας εβδομάδας, ώστε να μπορεί να επισκεφθεί κανείς όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της ΛΓ Εφορείας στους νομούς Άρτας Πρέβεζας και τα δυο Μουσεία, (Άρτας και Νικόπολης), έχει θεσπιστεί όμως ακόμη δεν έχει εκδοθεί. Πάντως θα κοστίζει μόλις 10 ευρώ και η αρμόδια Εφορεία αναμένει την εκτύπωσή τους και την διάθεσή τους, ώστε να προλάβει την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Οι εργασίες ξεκίνησαν

Θετική ωστόσο είναι η εξέλιξη σε σχέση με την πλήρη ανάπτυξη των ανασκαφικών εργασιών από την ίδια Εφορεία, στο μεγάλο έργο ενοποίησης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Αμβρακίας, μέσω του ΕΣΠΑ. Από την περασμένη εβδομάδα άρχισαν και οι εργασίες ανασκαφής στο χώρο του μικρού θεάτρου, δίπλα στον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, που όμως δεν αναπτύχθηκαν πλήρως λόγω των βροχοπτώσεων των προηγουμένων ημερών. Όμως, όπως διευκρινίστηκε από αύριο και ακόμη πιο εντατικά από την ερχόμενη εβδομάδα οι ανασκαφικές εργασίες τόσο στο μικρό θέατρο όσο και στην δυτική Νεκρόπολη της Αρχαίας Αμβρακίας θα εντατικοποιηθούν, αφού ήδη η αρμόδια Εφορεία είναι έτοιμη για την υλοποίηση των έργων, έχοντας προσλάβει και το απαιτούμενο προσωπικό από το Πάσχα ακόμη.

Ο κ. Ρήγινος που γνωρίζει καλά το ιστορικό και την εξέλιξη των συγκεκριμένων έργων μας ανέφερε ότι όχι μόνο η φετινή Άνοιξη δεν ευνόησε την εντατικοποίηση των ανασκαφών αλλά σε ότι αφορά και τις ανασκαφές στην οδό Κομμένου, όπου βρίσκεται και η Ταφική Πομπική οδός και οι εργασίες είχαν ξεκινήσει από πέρυσι τον Αύγουστο δεν ευνόησε καθόλου και το περυσινό φθινόπωρο με τις καταρρακτώδεις και συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις, που μετέτρεπαν το χώρο της ανασκαφής σε «πισίνα». «Ας ελπίσουμε ότι φέτος η καλοκαιρία, όταν ξεκινήσει, θα είναι διαρκέσει περισσότερο για ολοκληρώσουμε το έργο αυτό χωρίς καθυστερήσεις», ανέφερε ο ίδιος

Δημοφιλεις αναρτήσεις