Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ποιος θυμάται το Τσερνόμπυλ;

O τρόμος! Ακόμα και στην Ελλάδα είχε φτάσει η ραδιενέργεια. Στην φωτογραφία που συνθέσαμε στο artamou, φαίνεται ο ανοιχτός πυρήνας του αντιδραστήρα, το μνημείο για όσους εργάστηκαν στην περιοχή και πέθαιναν από την ραδιενέργεια, και τέλος ένα παιδάκι (από τα πολλά) που γεννήθηκε με γενετικά προβλήματα.
koutipandoras.gr
"Στις 26 Απριλίου συμπληρώνονται 26 χρόνια από το τραγικό πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπυλ στην Ουκρανία. Στη φετινή επέτειο προστέθηκε, η τρομακτική εμπειρία ενός ακόμη πυρηνικού δυστυχήματος, στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας (11Μαρτίου 2011).

Ήδη οι επιπτώσεις της καταστροφής στο Τσερνόμπυλ έχουν γίνει ορατές. Οι αυξημένες μετρήσεις ραδιενέργειας σε πολλές περιοχές της Ευρώπης πολύ μακριά από την Ουκρανία, η σοβαρή αύξηση κρουσμάτων καρκίνου και η διατήρηση κινδύνου διαρροής ραδιενέργειας από τον κατεστραμμένο σταθμό που έχει καλυφθεί με μπετόν, δείχνουν πόσο σοβαρές, εκτεταμένες και μακροπρόθεσμες είναι οι επιπτώσεις ενός πυρηνικού δυστυχήματος.
Η περίοδος που ο καρκίνος βρίσκεται σε λανθάνουσα μορφή είναι 25-30 χρόνια και αυτό με αυστηρά επιστημονικούς όρους σημαίνει ότι μόλις τώρα μπορούμε να παρατηρήσουμε με βεβαιότητα τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας. Σύμφωνα με έρευνες Γερμανών γιατρών της Διεθνούς Οργάνωσης κατά των Πυρηνικών, αλλά και Ρώσων και Ουκρανών, ο καρκίνος του θυροειδούς και του εγκεφάλου, οι τερατογεννέσεις και οι καρδιαγγειακές παθήσεις φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί σε πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες και αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο.


 Στη Φουκουσίμα, σύμφωνα με απόρρητες κυβερνητικές εκθέσεις που επιβεβαίωσε και ο πρώην πρωθυπουργός Ναότο Καν, οι νοτιοανατολικοί άνεμοι και η αυτοθυσία των τεχνικών απέτρεψαν τα χειρότερα. Δηλαδή τυχαίοι παράγοντες απέτρεψαν την τήξη και των δέκα αντιδραστήρων, γεγονός που θα οδηγούσε πιθανόν στην εκκένωση του Τόκιο των 30 εκατ. κατοίκων. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Γεράνιος «…Η πυρηνική ενέργεια και οι πυρηνικοί κίνδυνοι δεν εντάσσονται στους νόμους των συμβατικών κινδύνων, όπως είναι τα τροχαία, τα αεροπορικά ή άλλα ατυχήματα. Δεν μπορούν να ενταχθούν, γιατί έχουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, διάρκεια και έκταση… Δεν επιτρέπεται, και επιστημονικά, να βάλει κανείς πιθανότητες σε πυρηνικά ατυχήματα»."
Διαβάστε περισσότερα: koutipandoras.gr

Δημοφιλεις αναρτήσεις