Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ξέμεινε από ρευστό το ΕΣΠΑ.. Κίνδυνος να τιναχθούν στον αέρα εκατοντάδες έργα

Πηγή: epiruspost.gr
Έντονος είναι ο προβληματισμός μεταξύ δημάρχων της Ηπείρου, καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται. Αντί λοιπόν όλες οι μηχανές να δουλεύουν στο φουλ, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εργολάβοι απειλούν ακόμη και με αποχώρηση καθώς το μόνο που συμβαίνει είναι να συσσωρεύονται υποχρεώσεις.


Το πρόβλημα τείνει να γίνει τεράστιο και ήδη σε αρκετές περιπτώσεις η ολοκλήρωση των έργων είναι αμφίβολη.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ προς τον Υπουργό Οικονομίας και Υποδομών με την οποία ζητά άμεση αποδέσμευση πόρων.

Στην περίπτωση που στην παρούσα φάση αυτό είναι αδύνατο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει ότι «είναι απαραίτητο να ζητηθεί άμεσα από την Ε.Ε. η παράταση της ολοκλήρωσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων μέχρι το τέλος του 2016 και στη συνέχεια η ανάληψη της αναγκαίας νομοθετικής πρωτοβουλίας, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και τους συλλογικούς φορείς των εργοληπτικών επιχειρήσεων, για την παράταση των συναφθεισών συμβάσεων και τη ρύθμιση των προβλημάτων που ενδεχόμενα θα δημιουργηθούν από την αναγκαστική παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης των έργων».

Σημειώνεται ότι για να υποβληθεί αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση προς την Ευρωπαική Επιτροπή προκειμένου να αποδεσμευτούν κονδύλια του ΕΣΠΑ, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η καταβολή της εθνικής συμμετοχής.

Όπως άλλωστε είναι γνωστό, τα αιτήματα πληρωμών προς την Ε.Ε. γίνονται μόνο εφόσον τα αντίστοιχα έργα έχουν προηγουμένως πληρωθεί από εθνικούς πόρους, δηλαδή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η έλλειψη ρευστότητας στην Αθήνα συμπαρασύρει προφανώς το πολυταλαιπωρημένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και κατ' επέκταση το ΕΣΠΑ, θέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο εκατοντάδες έργα που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.

Δημοφιλεις αναρτήσεις