Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Adsl μου

deasy.gr
Είναι γνωστό ότι το ποσοστό διείσδυσης της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα είναι χαμηλό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, είναι γνωστό ότι η γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο βοηθά στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας. Οπότε, θα περίμενε κάποιος ότι, παρά την οικονομική κρίση, οι ευρυζωνικές συνδέσεις θα συνέχιζαν να παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παρά την οικονομική κρίση. Όμως, τα νούμερα είναι λίγο διαφορετικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΤΕ, όπως αναφέρονται στα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου του 2011, στο τέλος Σεπτεμβρίου υπήρχαν περίπου 2,7 εκατ. ευρυζωνικές συνδέσεις, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν στα 2,4 εκατ. Όμως, το πιο ανησυχητικό σημείο είναι ότι, σύμφωνα, πάντα, με τον ΟΤΕ, οι νέες συνδέσεις στο διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου ήταν μόλις 42.000. Νούμερο πολύ χαμηλό σε σχέση με το τι γινόταν την τριετία 2008-2010.
Όμως, τα νούμερα του ΟΤΕ μπορεί να είναι και αισιόδοξα. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν στα 2,4 εκατ. Η διαφορά ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΟΤΕ αθροίζει τον αριθμό των δικών του ADSL συνδέσεων και των γραμμών που έχει σταματήσει να εξυπηρετεί απευθείας και είναι οι πελάτες των εναλλακτικών παρόχων, γνωστές και ως LLU (πλήρης αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόχο). Όμως, στις LLU συνδέσεις υπάρχουν και περίπου 250-300.000 που είναι συνδέσεις μόνο σταθερής τηλεφωνίας.
Σύμφωνα με τις “έτερες” εκτιμήσεις, στο γ’ τρίμηνο οι νέες ευρυζωνικές συνδέσεις ήταν μόλις 34.000. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στα ίδια περίπου επίπεδα είχε κινηθεί και το β’ τρίμηνο (+32.000), ενώ λίγο καλύτερο ήταν το α’ τρίμηνο του 2011, όταν οι νέες ευρυζωνικές συνδέσεις είχαν ανέλθει στις 67.000. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα δύο τελευταία τρίμηνα ο ρυθμός ανάπτυξης έχει πέσει στο 1,4%, όταν στις αρχές του 2010 ήταν στο 6,4%, ενώ παλαιότερα τα ποσοστά ήταν διψήφια. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι, φυσικά, πως παρατηρείται σημαντική μείωση σε σχέση με τις νέες συνδέσεις στα αντίστοιχα τρίμηνα του 2010. Πέρσι, κατά το α’ τρίμηνο οι νέες ευρυζωνικές συνδέσεις είχαν φθάσει στις 122.000, στο β’ τρίμηνο ήταν στις 66.000, στο γ’ τρίμηνο ήταν στις 49.000 και στο δ’ τρίμηνο στις 98.000.

Δημοφιλεις αναρτήσεις