Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Μεγάλες ελλείψεις στα Φαρμακεία της Άρτας

radioartasblog
O ΕΟΦ έπρεπε να φροντίσει να υπάρχει το απαραίτητο στοκ. Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα σημειώνονται και στα Φαρμακεία της Άρτας, προκαλώντας πλήθος ερωτήσεων και προβληματισμού κυρίως από χρόνια πάσχοντες. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Άρτας Γεώργιος Τσιανάκας, ο οποίος δέχεται εξίσου πολλά τηλεφωνήματα συναδέλφων του για το ζήτημα των ελλείψεων όσο και ασθενών, που αναζητούν επάρκεια σε συγκεκριμένα σκευάσματα χρόνιας θεραπείας.

Αναλυτικότερα ο κ. Τσιανάκας, δήλωσε σχετικά με τις ελλείψεις ότι: «Προβλήματα είχαμε και έχουμε. Είχαμε για πολύ καιρό και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με αρκετά φάρμακα. Φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας και κατανάλωσης λείπουν αυτή τη στιγμή από τα φαρμακεία, όχι μόνο τα δικά μας αλλά και όλης της Ελλάδας. Το γιατί δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ, αλλά αυτό που αποτελεί γεγονός είναι πως γίνονται αθρόες εξαγωγές. Και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση επιτρέπει να γίνονται εξαγωγές και δεν φροντίζει να παραμένει στην χώρα το ανάλογο στοκ, ώστε να εξυπηρετούνται οι έλληνες πάσχοντες».
(10/11/2011)
Ο ίδιος σε ερώτηση σχετική με το ποια φάρμακα παρουσιάζουν έλλειψη, ανέφερε πως «το πρόβλημα εντοπίζεται ακριβώς σε φάρμακα που δεν μπορούν να αντικατασταθούν, όπως είναι για παράδειγμα οι ινσουλίνες και κάποια άλλα που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα σκευάσματα.
Σε ινσουλίνες αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Δεν ξέρουμε τι γίνεται, οι ινσουλίνες δεν παρασκευάζονται στην Ελλάδα, εισάγονται, και δεν ξέρουμε τι γίνεται, εισάγονται και ξαναφεύγουν; Δεν μπορούμε ειλικρινά να βγάλουμε άκρη. Και την ινσουλίνη την χρειάζεται ο ασθενής που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Μιλάμε για τέτοια φάρμακα τέτοια που δεν αλλάζουν, όπως και άλλα φάρμακα για αντίστοιχες χρόνιες παθήσεις».
Ο κ. Τσιανάκας, έκανε λόγο για «εξαγωγές επίτηδες» και στις διευκρινήσεις που ζητήσαμε απάντησε ως εξής: «Να γίνονται εξαγωγές φαρμάκων για να υπάρχει συνάλλαγμα. Αυτό εννοώ. Ακούμε μετά είχαμε τόσες εξαγωγές οπότε είχαμε κέρδος. Ναι αλλά μπορεί το κέρδος να το έχεις συνολικά σαν οικονομία, αλλά όμως για το λαό δεν φροντίζεις να υπάρχει και το ανάλογο στοκ φαρμάκων για να έχεις επάρκεια.
Σας λέω, πολύ απλά, ότι δεν έχουμε επάρκεια στο πιο απλό φάρμακο αυτή τη στιγμή. Την ασπιρίνη. Δεν υπάρχει πουθενά ασπιρίνη αυτή τη στιγμή. Γιατί δεν υπάρχει; Γιατί το στοκ φέτος είναι πολύ μικρότερο από πέρυσι. Πέρυσι ήταν 3.000.000 και 4.000.000, ενώ φέτος μόνο 1.500.000 με 2.000.000. Το υπόλοιπο φεύγει έξω».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου) έχει μεγάλη ευθύνη διότι θα έπρεπε να εφαρμόσει το πλαφόν που υπάρχει για την εξαγωγή φαρμάκου σε σχέση με τα αποθέματα πράγμα που δεν έχει γίνει και πρόσθεσε: «Τι κάνει ο ΕΟΦ;
Έπρεπε να φροντίσει γι’ αυτά τα θέματα. Γι’ αυτό υπάρχει. Να φροντίσει να υπάρχει το απαραίτητο στοκ για τους έλληνες πολίτες. Εγώ έχω και στο παρελθόν φωνάξει για την παρέμβαση του ΕΟΦ, όπως και παρεμβάσεις έχουμε κάνει όλοι οι Σύλλογοι.
Όμως δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτε και εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, γενικά, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει… διότι κάποια φάρμακα είναι εισαγωγής και ίσως να μην υπάρχει συνάλλαγμα, δεν ξέρω, ίσως εκεί που έχουμε φτάσει οικονομικά να υπάρχει και τέτοιο πρόβλημα».
Κανονικά η προμήθεια των αντιγριπικών
Αναφορικά με την προμήθεια των αντιγριπικών εμβολίων ο κ. Τσιανάκας απαντώντας στα ερωτήματα των ενδιαφερόμενων συμπολιτών μας δήλωσε ότι: «Αντιγριπικά υπάρχουν κανονικά και ήδη χορηγούνται από τα φαρμακεία της Άρτας. Δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα με το αντιγριπικό εμβόλιο για το οποίο την παραγγελία για τα φαρμακεία της Άρτας είχαμε κάνει από τον Μάιο και έχουμε καλυφθεί πλήρως στις ποσότητες που απαιτούνται».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ευπαθείς ομάδες που κάνουν κάθε χρόνο το αντιγριπικό εμβόλιο ήδη έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται.

Δημοφιλεις αναρτήσεις